Radar · Nyheter

Somaliska ”terrorister” var bönder

Somaliska familjer som redan kämpar för att överleva torka, svält och krigshandlingar drabbas dubbelt av kriget när deras män och fäder dödas som terrorister av amerikanska styrkor, trots att de är oskyldiga.

Åtminstone tre civila dog efter att ha attackerats under ett amerikanskt luftangrepp i Somalia i mars i år konstaterar nu Amnesty efter en utredning.

På eftermiddagen den fjortonde mars attackerade amerikanska styrkor en bil utanför byn Abdow Dibile. Två män dog omedelbart i explosionen, en tredje togs in på sjukhus för svåra brännskador, men hans liv gick inte att rädda.

Tillsammans hade dessa män 19 barn. Ingen av dem var terrorist eller tillhörde någon stridande grupp. De var lantbrukare på väg hem till sina familjer. Trots det gick amerikansk militär snabbt ut med ett pressmeddelande där männen stämplades som terrorister.

Redan någon månad senare kunde dock en journalist visa att åtminstone en av de inblandade var civil och att den amerikanska militären inte hade gjort några som helst ansträngningar för att kontakta hans familj eller utreda saken.

Abdullahi Hassan, Amnesty i Afrika menar att det är anmärkningsvärt. De påstår utan grund att människor är medlemmar av al-Shabaab och attackerar dem, trots att de inte tillhör någon stridande part.

– Händelsen är bara en av många fall där den amerikanska militären stämplar stora delar av Somalias befolkning som terrorister utan någon som helst grund. Man struntar fullständigt i civila offer och den smärta som de sörjande familjerna utsätts för.

Hittills har Amnesty dokumenterat sex fall där amerikanska attacker har resulterat i civila offer, med 17 dödsfall och åtta skadade som följd. Attackerna ökade dramatiskt efter en order från president Trump 2017.

– Detta är ännu en fruktansvärt orättvis händelse, säger Brian Castner från Amnesty. Tre civila dör under fruktansvärda plågor och deras familjer får inte veta någonting om varför amerikanerna mördade dem.