Radar · Djurrätt

Orangutangen Sandra, 33, erkänns som individ – släpps ur fångenskap

Sandra är på väg till fristaden Center for great apes, efter att ha varit instängd på ett zoo i Buenos Aires under många år.

En domstol i Argentinas huvudstad Buenos Aires har beslutat att orangutangen Sandra, 33, ska bli frisläppt från sitt fångenskap på ett zoo. Hon betraktas juridiskt varken som djur eller icke-mänsklig, men som en individ med rättigheter.

Förra torsdagen fraktades Sandra till Kansas från Buenos Aires, där hon ska tillbringa en tid i karantän. Efter karantänstiden kommer Sandra att få helt andra levnadsvillkor när hon flyttar in på Center for great apes i Florida. Här hamnar apor som tidigare levt i olika former av fångenskap, som tvingats att uppträda på cirkus eller som blivit utsatta för grymma djurförsök.

– Vi ser fram emot att träffa henne, hon är en underbar orangutang, säger centrets grundare Patti Ragan till BBC.

Resan för Sandra har varit lång. Hon föddes på ett zoo i Tyskland och flyttades till Argentina för 25 år sedan. Merparten av sitt liv har hon levt i en cell på Buenos Aires Zoo, där hon visade svagt intresse för de rep och balkar som fanns till för henne att klättra i, papporterar Times.

Djurrättsaktivister upprördes och protesterade – med framgång.

Ett värdigare liv

– I fristaden för apor kommer hon att kunna leva resten av sitt liv under värdigare omständigheter, säger Elena Liberatori, domaren som beslutade om Sandras status som en individ, och inte ett ting.

I Fristaden Center for great apes, som är mer skogsbeklädd och fuktig än hennes förra hem i den den argentinska huvudstaden, får Sandra större områden och ett vänligare omhändertagande, säger Federico Iglesias, direktören för ekoparken som öppnades efter att Buenos Aires zoo stängde sin verksamhet.

Med domen ville jag berätta någonting nytt för samhället: Att djur är kännande varelser och att vår skyldighet är att erkänna deras rättigheter.

Domaren Elena Liberatoris banbrytande beslut att frige orangutangen Sandra kom efter att massiva protester från djurrättsaktivister.

– Med domen ville jag berätta någonting nytt för samhället: Att djur är kännande varelser och att vår skyldighet är att erkänna deras rättigheter, har hon sagt i ett uttalande.

Efter att biologer och veterinärer undersökt vilket hem som passade Sandra bäst föll valet på fristaden i Florida. Här får hon sällskap av 21 andra orangutanger och 31 chimpanser. Den kändaste av dem är den avlidne sångaren Michael Jacksons chimpans Bubble.

Patti Ragan, grundaren av Center for great apes, hoppas att all uppståndelse kring den numera världskända Sandra inte ska påverka henne för mycket.

– Vi vill bara att hon ska få lugn och ro när hon kommer hit, säger Patti Ragan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV