Radar · Miljö

Hundratals svenska klimataktivister till Berlin

Arkivfoto från klimataktion i Göteborg tidigare i år.

Från Paris till New York. På måndag startar Extinction Rebellions globala uppror. 10 000-tals människor i mer än 60 länder kommer fredligt blockera regeringsbyggnader och parlament. Flera hundra svenska klimataktivister reser till Berlin för att delta i aktioner där.

Det är en brokig skara människor i alla åldrar från hela landet som reser till Berlin för att delta vid aktionerna i den tyska huvudstaden. Där finns den 71-åriga pensionerade SFI-läraren Astrid, den 49-årige färdtjänstchauffören Martin, den 52-årige prästen Christofer och den 26-åriga lärarstudenten Leila. I ett pressmeddelande beskriver Extinction Rebellion aktivisterna som vanligt folk – lärare, sjuksköterskor, präster, forskare, programmerare, konstnärer, studenter.

– Jag vill väcka världen. Och jag vill vara en del i den väckarklockan som kallas Extinction Rebellion. Att fånga det sista halmstråt av hopp om en värld som går att leva i – att åka till Berlin är en del av det halmstråt, säger Martin Claussen, den 49-årige färdtjänstchauffören från Göteborg, i ett inlägg på XR:s Facebook.

Vill inspirera

– Jag hoppas att alla vi som åker från Sverige skickar ett tydligt budskap till politikerna: Våga prata om de svåra frågorna! Situationen kräver att vi ändrar på hela det ekonomiska systemet. Men i Sverige lyser de politiska visionärerna med sin frånvaro. Kanske kan de inspireras av våra protester, säger Christofer Sjödin, 52, präst från Umeå, som hoppas på att göra aktioner i ceremoniell klädsel, helst med präster och diakoner från flera länder.

Astrid, 71, Leila, 26, och Martin, 49, åker alla till Berlin
Astrid, 71, Leila, 26, och Martin, 49, åker alla till Berlin. Foto: Extinction Rebellion

Med på resan åker 71-åriga Astrid Roxenholt, pensionerad SFI-läraren, som tar med sig sitt dragspel på resan.

– Jag vill att vi blir många som med vår fysiska närhet bär fram vårt budskap. Ju fler som talar om vad vi kräver, på olika platser över världen, desto större är chansen att vi får genomslag, säger hon.

På Facebook kallar 26-åriga lärarstudenten Leila klimatfrågan ”min generations viktigaste kamp”.

– Jag åker till Berlin för att det är så otroligt inspirerande att göra saker tillsammans med andra människor som inte blundar för klimatkaoset, säger hon.

Blockerar centrala delar

Tillsammans med tusentals aktivister från Tyskland och de andra nordiska länderna kommer de svenska aktivisterna att slå läger utanför det tyska riksdagshuset samt blockera centrala delar av staden.

I ett mejl till Syre skriver Extinction Rebellion att upproret pågår så länge det behövs. Officiellt pågår det globala upproret från 7:e till 20:e oktober. De flesta svenska aktivisterna stannar en vecka.