Radar · Nyheter

Storbritannien hotar Kina med ”allvarliga konsekvenser”

Demonstranter lyckades under gårdagens protester ta sig in i kammaren för det lagstiftande rådet.

Dagen efter de massiva protesterna i Hongkong verkar ett relativt lugn ha infunnit sig i staden. Vattenflaskor, trasiga paraplyer och annan bråte vittnar om gårdagens demonstrationer i samband med årsdagen för överlämnandet av Hongkong till Fastlandskina. Protesterna fördöms av Peking – medan Storbritannien hotar med konsekvenser om inte internationella avtal hålls.

Såväl Hongkongs högsta politiker Carrie Lam och Fastlandskinas regering har fördömt de senaste protesterna, då demonstranter tog sig in i kammaren där Hongkongs lagar stiftas.

I ett uttalande i statlig kinesisk tv anses de utmana ordningen med ”ett land, två system”, som innebär att Hongkong bland annat har ett separat rättssystem. Regeringen i Peking meddelar också att den stödjer en brottmålsutredning om stormningen av det lagstiftande rådet.

Vill utreda brott

Man stämmer också in i Hongkongs vilja att utreda eventuella brott som demonstranter gjort sig skyldiga till i samband med gårdagens stormning av det lagstiftande rådet. Demonstranternas agerande ”riskerar att åsidosätta principen om rättssamhället i Hongkong”, hävdar en icke namngiven representant för regeringen i Peking i ett uttalande.

Samtidigt får demonstrationsrörelsen stöd från omvärlden, inte minst från Storbritannien. Landets utrikesminister Jeremy Hunt uppmanar Fastlandskina att hålla sig till de avtal som reglerar Hongkongs status som särskild administrativ region.

– Vi står bakom folket i Hongkong och det kommer att få allvarliga konsekvenser om de juridiskt bindande avtalen inte hedras, säger han till BBC, enligt Reuters.

Missnöjesvågen har fått Carrie Lam att bordlägga förslaget. Trots det har protesterna fortsatt med målet att få politikerna att helt och hållet dra tillbaka lagförslaget.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV