Radar · Nyheter

Tre av fyra chefer saknar utbildning i psykisk ohälsa

Tre av fyra chefer på svenska arbetsplatser saknar helt utbildning i psykisk ohälsa, detta trots att det är det vanligaste orsaken till sjukskrivningar i landet.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Trots det saknar tre av fyra chefer utbildning på området.

Allt fler svenskar mår dåligt och i många fall är det en direkt konsekvens av  arbetsplatsen. Trots det saknar de allra flesta arbetsplatser ett förbyggande arbete när det kommer till att motverka psykisk ohälsa och blott en minoritet av cheferna har utbildning på området. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi frågade cheferna om de fått lära sig om hur de kan stödja medarbetare med depression och ångestsjukdom under sin chefsutbildning. En fjärdedel av cheferna svarade ja på den frågan och det var ingen större skillnad mellan cheferna i privat eller offentlig sektor, säger Monica Bertilsson vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

I studien ställde man frågor till chefer i olika branscher och på olika nivåer, allt från arbetsledare till vd. Noterbart är att hälften av cheferna under de två senaste åren sett över en medarbetare arbetssituation med anledning av psykisk ohälsa.

"Visar att det är något vi talar om"

– När organisationer rustar med kunskap genom olika insatser ger det också en signal till medarbetarna om att det råder ett öppet klimat vad det gäller psykisk ohälsa. Genom sådana insatser och genom att utbilda cheferna visar organisationen att det här är något vi talar om på vår arbetsplats, i vårt företag, säger Monica Bertilsson.

– Lika naturligt som det är för en chef att prata med en medarbetare om att ändra arbetssätt för att undvika att slita för mycket på nacke, rygg och axlar borde det vara att prata om vad som går att göra för att underlätta arbetet om någon mår psykiskt dåligt.

Studien bygger på en webbaserad enkät till totalt 4 737 chefer, rekryterade via Medborgarpanelen hos Laboratory of Opinion Research, Göteborgs universitet, samt Helix Competence Center vid Linköpings universitet. Av 3 358 svarande (71 procent) kom 2 921 att ingå i studien. För att inkluderas krävdes svar på  frågorna om preventiva åtgärder, samt att chefsrollen omfattade underställd personal.