Radar · Migration

Svenskledd jakt på ny pakt om migrationen

EU:s nya inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Ylva Johansson har inlett jakten på en ”ny pakt” för asyl och migration i EU.
Första anhalten: ministermöte i Bryssel.

Startdagarna är minst sagt intensiva för EU:s nya inrikeskommissionär. Direkt efter det formella tillträdet i söndags träffade Ylva Johansson på måndagen medlemsländernas inrikes- och justitieministrar. Och på onsdag bär det av för första arbetsresan, till det Grekland som ansatts hårdare än något annat EU-land av de senaste årens ökade inflöde av asylsökande och migranter.

Arbetet lär inte bli lätt. Synen på migranter och flyktingar skiljer sig rejält mellan medlemsländerna vilket har gjort det svårt att nå en uppgörelse som alla kan acceptera. Johansson tycker sig ändå känna en öppning för att nå fram.

– Det kommer naturligtvis inte att vara enkelt, men jag tror att alla medlemsstater förstår vikten av att vi inte kan fortsätta utan en ny överenskommelse. Jag tror att det finns ett momentum och det ska jag använda, säger hon på väg in till måndagens ministermöte.

Kvällsmöte

Den svenska ministern på plats håller med om att en öppning kan ses.

– Det tror jag säkert, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i Bryssel.

De här förhandlingarna pågår ju dels formellt men också informellt och vi ska ha en samling med några medlemsländer och med Ylva på det svenska residenset i kväll där vi med ett antal medlemsländer ska gå igenom ett antal av knäckfrågorna. Så vi är en aktiv part i de här förhandlingarna.

Kvällsträffen innehåller både vänner och fiender.

– Det är motståndare också. Annars är det inte mycket mening, om man bara sitter och bekräftar varandra. Här handlar det om hur knutarna ser ut och om man kan lösa ut dem på något sätt, säger Morgan Johansson.

Omfördelning

Siktet är för tillfället inställt på början av februari då den nytillträdda EU-kommissionen lovat mer besked om hur man ser vägen vidare, exempelvis vad gäller de lagförslag om asylpolitiken som den tidigare kommissionen lade fram för flera år sedan.

Från svensk sida står regeringen fortsatt fast vid de förslagen, bland annat om att vid en ny krissituation kunna införa tvingande omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna.

– De svenska ståndpunkterna ligger fast. Vi måste ha en ordning där vi kan få till stånd en jämnare fördelning över antalet asylsökande i EU och där vi också delar på ansvaret, säger Morgan Johansson.

"Bollen rullar"

Ylva Johanssons arbete görs tillsammans med hennes grekiske kommissionskollega Margaritis Schinas, som har ett övergripande ansvar för att ”främja den europeiska livsstilen”.

– Bollen rullar. Det råder inget tvivel om att vi behöver en nystart. EU har gjort mycket de senaste åren, men inte allt. Vi måste göra färdigt reformen av Dublin-reglerna (om var asylansökningar görs). Vi måste arbeta med medlemsländerna och med tredjeländer. Vi måste skydda våra gränser. Vi måste mana fram solidaritet, säger Schinas på väg in till måndagens möte i Bryssel.

Ylva Johansson ny inrikeskommissionär i EU

Ylva Johansson (född 1964) nominerades av regeringen i början av augusti som svensk ledamot i nästa EU-kommission. Johansson har närmast varit arbetsmarknadsminister sedan 2014 och dessförinnan även skolminister 1994-98 och vård- och äldreomsorgsminister 2004-06. Hon har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna 1994-98 och sedan 2002 och var tidigare även riksdagsledamot för Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) 1988-91.
Av EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen har Johansson fått i uppdrag att bli inrikeskommissionär, med ansvar för bland asyl- och migrationsfrågor, gränsskydd och terroristbekämpning.
Den nya EU-kommissionen tillträdde formellt den 1 december. Mandatperioden löper fram till den 31 oktober 2024.
TT