Energi · Bak

Det hände då …

Fiorello La Guardia var borgmästare i New York när flygplatsen i hans namn öppnades för 80 år sedan, 1939.

För 80 år sedan, 1939, öppnades flygplatsen La Guardia i New York. Den hade anlagts privat tio år tidigare och tagits över av staden 1937, varefter den byggdes ut och döptes efter borgmästaren Fiorello La Guardia.

För 15 år sedan, 2004, dömdes Mijailo Mijailovic av Högsta domstolen till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Hovrätten hade tidigare dömt honom till rättspsykiatrisk vård. Högsta domstolen ansåg också att Mijailovic hade en psykisk störning, men inte tillräckligt allvarlig för att undslippa fängelsestraff.

För 25 år sedan, 1994, sjönk passagerarfärjan Cebu City utanför Manilla i Filippinerna sedan den hade kolliderat med fraktskeppet Kota Suria. Runt 140 personer miste livet. Många båtar befann sig i farleden vilket kan ha bidragit till att det var krångligt att navigera.

2 december 1766 får Sverige får världens första tryckfrihetsförordning.

Bemärkelsedagen:

I dag är det den internationella dagen för avskaffande av slaveri. Den finns till för att påminna om att många människor fortfarande lever som slavar. Dagen är en uppmaning från Förenta Nationerna att bekämpa slaveriet. Enligt FN tvingas knappt 25 miljoner människor att tvångsarbeta i dag. Dessuyom är drygt 15 miljoner människor tvångsgifta.

I dag är det också Cyber Monday. Cyber Monday kallas första måndagen efter den amerikanska Thanksgivingdagen, och markerar starten för julhandeln över Internet. Enligt Wikipedia förekommer företeelsen även i Storbritannien. Där kallas dagen även för ”Maniska måndagen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV