Radar · Nyheter

USA och Kina höjer tonläget i handelskonflikten

I samband med G20-mötet i juni lovade de båda presidenterna Donald Trump och Xi Jinping att försöka få tillstånd ett handelsavtal.

Handelskonflikten mellan USA och Kina trappas upp. Igår hotade president Trump med ytterligare tullar på kinesiska varor, idag hotar Kina med motåtgärder.

De 10-procentiga tullar som ska införas den första september på mobiler, skor och en mängd andra varor har ett värde på 300 miljarder dollar, rapporterar Reuters. Via twitter anklagade president Donald Trump under torsdagen Kina för att inte ha levt upp till löften om att köpa mer amerikanska jordbruksprodukter.

Idag svarade kineserna.

– Vi vill inte ha strid, men vi är inte rädda att ta den, sa Hua Chunying, en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet på en presskonferens, enligt AP.

– Om amerikanerna inför de här tullarna, måste Kina vidta nödvändiga motåtgärder för att skydda landets fundamentala intressen, fortsatte han.

Tidigare i år införde USA 25-procentiga tullar på flera kinesiska produkter. Dessa varor omfattas inte av de nya tullarna.