Radar · Nyheter

Miljöaktivister offrar livet världen över – och stämplas som brottslingar

Miljöaktivister från Greenpeace bevittnar hur regnskog bränns för att ge plats för palmoljeplantager på Sumatra i Indonesien.

Miljöaktivister riskerar sina liv på flera håll i världen. Filippinerna var i fjol det land där flest dödades när de kämpade mot ödeläggelse av naturen, enligt Global Witness årliga rapport.

Global Witness har dokumenterat 164 mord på miljöaktivister runt om i världen under 2018, vilket Sveriges radio var först bland svenska medier att rapportera om. I rapporten konstaterar man att det verkliga antalet troligen är betydligt högre, då många mord på aktivister knappast utreds överhuvudtaget.

Varje år sedan 2012 då Global Witness började att dokumentera brott mot miljöaktivister har Latinamerika varit den kontinent där flest mördas. I fjol inträffade över hälften av morden i Latinamerika, 24 av dem i Colombia, 20 i Brasilien och 16 i Guatemala som är det land med flest mördade aktivister per invånare. Det enskilda land där flest dödades var Filippinerna med 30 dokumenterade mord.

– Grymma attacker mot försvarare av land och miljö pågår fortfarande, trots växande miljörörelser världen över. Eftersom vi rusar mot klimatkollaps har det aldrig varit viktigare att backa dem som försöker försvara sitt land och vår planet mot de rika och mäktigas hänsynslösa ödeläggelse, säger Alice Harrison, kampanjledare för Global Witness i ett pressmeddelande.

Allra blodigast var kampen mot gruvor med 43 mördade aktivister, följt av protester mot industriellt jordbruk med 21 mordoffer. Global Witness konstaterar att de många gånger fler aktivister stoppas på andra sätt. I rapporten beskrivs bland annat hur urfolksaktivister i Filippinerna hotas till livet, får sina hem förstörda och kastas i fängelse när de motsätter sig att deras land tas över av bolag som odlar bananer för den internationella marknaden.

I många länder kriminaliseras aktivister, påpekar Global Witness.

– Det är en brutal ironi att medan rättssystemen rutinmässigt låter aktivisternas mördare gå fria, används de för att stämpla aktivisterna själva som terrorister, spioner eller farliga brottslingar, säger Alice Harrison.

Inte bara i fattigare länder i syd kriminaliseras aktivister, menar Global Witness och lyfter fram ett fall där aktivister i Storbritannien dömts till stränga straff efter protester mot fracking.