Radar · Nyheter

Greta Thunberg: ”Allt har gått väldigt fort”

Greta Thunberg gör sin sista strejkdag i Sverige innan hon ska åka till USA.

Efter nästan ett år av aktivt klimatarbete gör Greta Thunberg kanske sitt sista framträdande i rampljuset på ett tag. Nu ska den 16-åriga klimataktivisten segla över Atlanten.

I drygt ett år har Greta Thunberg aktivt arbetat med att informera världen om nödläget för klimatet. Nu väntar ett nytt kapitel när hon ska ta segelbåten över Atlanten till USA för att sprida vidare information om klimatet.

– Jag kommer fortsätta att resa runt i den mån jag kan, och prata med så många människor som jag kan, säger Greta Thunberg till TT.

Hon har markerat mot makthavare genom bland annat skolstrejker och i tal till världsledare. Hennes budskap: Det är akut och klimatet kan inte vänta.

Gått så fort

Nu har det gått ett år sedan 16-åringen första gången satte sig på Mynttorget i protest för klimatet. Hon ser tillbaka på det senaste året som varit.

– Det är obegripligt. Om någon hade gjort en film på det här så hade jag tyckt att det varit en dålig film, för det hade verkat för orealistiskt. Det går inte att förstå att det har gått så fort, säger Greta Thunberg.

TT: Ditt engagemang har väckt kritik men många sluter också upp bakom dig. Hur bemöter du den kritiken du fått?

– Det är konstigt att de kritiserar mig så mycket personligen. Hur jag är, vem jag är, vilka mina föräldrar är och var jag bor istället för att fokusera på klimatkrisen. Det visar att man inte har några argument.

– Det här är fakta, det är vetenskaplig forskning. Och jag antar att de gör det bara för att fördriva tid och flytta fokus från själva frågan, säger Greta Thunberg.

FN-möten

I höst deltar hon på två stora FN-möten om klimatet. Det första mötet är i FN-högkvarteret i New York den 23 september och det andra i Santiago i Chile där FN håller sina årliga klimatförhandlingar i början av december.

Eftersom Greta Thunberg inte flyger har hon i stället blivit erbjuden skjuts med tävlingsbåten Maliza II.

Under det senaste året har Greta Thunberg rest världen runt och talat på klimatkonferenser, hållit tal i det brittiska parlamentet, träffat påve Franciskus i Rom och även fått ett brev från Dalai lama som hyllat Thunbergs insatser för miljön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV