Radar · Nyheter

Allt värre trängsel i grekiska flyktingläger

Flyktingar i lägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Människor på flykt fortsätter att ta sig från Turkiet till de grekiska öarna. Samtidigt rapporteras om turkiska deportationer till krigets Syrien och om svåra förhållanden för de asylsökande som väntar i Grekland.

I onsdags fångade den grekiska kustbevakningen och EU:s gränspolis Frontex upp 118 människor som försökte ta sig från Turkiet till Grekland i trä– och gummibåtar. Den senaste tiden har flera liknande ingripanden gjorts i området, rapporterar den delvis EU-finansierade sajten Info migrants.

Även om antalet som försöker ta sig från Turkiet till Grekland långt ifrån de nivåer fortsätter antalet flyktingar som väntar i överfulla grekiska mottagningsläger att stiga och närmar sig nu 20 000.

Handläggningstiderna är långa och människorättsorganisationer har vid upprepade tillfällen vittnat om omänskliga förhållanden för de som väntar. Bara på Samos finns nu 3500 människor i mottagningsläger med kapacitet för 650 personer.

Som Syre tidigare berättat om massdeporteras människor nu från Turkiet till krigets Syrien – i strid med den överenskommelse EU gjorde med Turkiet 2016. Detta har tolkats som ett sätt för president Recep Tayyip Erdoğan att spela på de fientliga stämningar gentemot syriska flyktingar som växer i landet. Turkiet har tagit emot 3,5 miljoner syriska flyktingar enligt den officiella statistiken, vilket är många gånger fler än hela EU.