Radar · Miljö

Norska fiskare rasar mot förrymda laxar

Laxar som rymmer från odlingar ställer till problem i Norge.

Hittills i år har nära 300 000 laxar rymt från norska laxodlingar, nästan en fördubbling jämfört med hela förra året. En katastrof för vildlaxen, säger laxfiskare.

Siffror från Fiskeridirektoratet visar att 284 000 laxar rymt hittills i år. För hela förra året var siffran 169 000. Bakom årets stora ökning ligger en enskild händelse i Nordnorge där 200 000 fiskar slapp lös.

Myndigheten ser allvarligt på rymningarna. Odlad fisk parar sig med vildlax och sprider sjukdomar och laxlus.
– Man ser genetisk inblandning från odlad fisk i många norska vattendrag. Varje laxrymning är en för mycket, säger Monika Haugland som är inspektör vid myndigheten till NRK.

Rymningarna är en katastrof för vildlaxen, anser laxfiskare.
– Säsongen har varit väldigt dålig överlag, med lite vildfisk i många älvar. Så händer det här som medför ytterligare genetisk förorening av vildlaxen. Hur länge ska odlingsbranschen få fortsätta på det här sättet? undrar Knut Munthe Olsen, från vildlaxföreningen i Sogn.

Øyvind Andre Haram, kommunikationschef för fiskeriorganisationen Sjømat Norge, är självkritisk.
– Det här duger inte. Även om andelen förrymd fisk i älvarna minskat senaste åren kan vi inte acceptera att fler rymmer.

I Danmark meddelade miljöminister Lea Wermelin i somras att hon stoppar all ny etablering av fiskodling, på grund av miljöskäl.

– Danmark har nått en gräns för hur mycket fisk som kan odlas till havs utan att riskera påverka miljön, sa hon då.

Även om den odlade fiskeindustrin går att jämföra med den i Norge eller Skottland har det varit en växande industri i Danmark, värd över 200 miljoner euro. 

Förrymda laxar

Hittills i år har Fiskeridirektoratet registrerat 273 000 förrymda laxar. Siffran för hela förra året var 160 221. 2017 rymde bara 17 187 laxar. En toppnotering gjordes 2006 då 921 000 rymde från norska odlingar.

Källa: Fiskeridirektoratet