Radar · Djurrätt

Djurrättsorganisationens nya fokus: Klimatdemonstration

Arkivbild från klimatdemonstration i Stockholm.

Allt fler unga säger nej tack till kött med hänvisning till klimatet, något som till och med speglar av sig i djurrättsfrågan. På måndag arrangerar djurrättsorganisationen Save Movement Sverige en klimatdemonstration, helt utan fokus på djurrättsfrågan.

Klimatfrågan har fått mer än hälften av de unga svenskarna, i åldersspannet 18-29 år, att minska på sitt köttätande (läs mer om detta här). Det visar en färsk Novus-undersökning som SVT Nyheter beställt.

Att så många unga engagerar sig i klimatfrågan och att allt fler därför väljer en huvudsaklig växtbaserad kost har givetvis inte gått djurrättsrörelsen förbi. På måndag klimatdemonstrerar djurrättsorganisationen Save Movement Sverige utanför ett stort företags huvudkontor i Stockholm och på demonstrationens eventsida på Facebook utelämnar man helt djurrättsfrågan.

– Tanken med att hålla det utanför beskrivningen är att detta är en ny typ av aktion från Save Movement Sverige, som har dedikerat fokus på just klimatet. Sedan tror vi att djurrättsperspektivet säkerligen kommer upp på agendan väl på plats, eftersom orättvisorna hänger ihop, säger Stina Johansson, från Save Movement Sverige.

En genomsnittlig svensk äter nästan 17 landdjur varje år
En genomsnittlig svensk äter nästan 17 landdjur varje år. Arkivbild från Slakthusområdet i Stockholm, den 6 december, 2018. Foto: Meli Petersson Ellafi/TT

– Vårt övergripande mål är att stoppa dödandet av djur. Vi ser att det finns många vägar att nå dit, förutom att vädja till mer empati för djuren. Djurindustrin är en av de största orsakerna till utsläpp av växthusgaser. Att ställa om till växtbaserat av klimatskäl är ett sätt att drastiskt minska efterfrågan på att djur dödas i djurindustrin, och det är ett viktigt sätt att vara en del av en mer hållbar framtid.

Är ni inte rädda att tappa djurrättsfokuset?
– Nej, organisationen i stort arbetar främst med djurrätt, men vi ser att allt hänger ihop – djuren, klimatet och hälsan – alla är goda anledningar till att välja växtbaserat och stötta omställningen, säger hon.

En genomsnittlig svensk äter, enligt en uträkning som Djurens Rätt gjort på Jordbruksverkets siffror nästan 17 landdjur varje år. Totalt slaktas över 100 miljoner djur varje år i Sverige, visar siffror från Jordbruksverket.
Enligt IPCC:s senaste rapport skulle en bred omställning till en huvudsaklig växtbaserad kost ge en kraftig effekt när det handlar om att få ner utsläppsnivåerna.

Fakta: Save Movement Sverige

Save Movement Sverige är en del av den globala rörelsen Save Movement. På sin hemsida skriver organisationen att dess mål är ”att uppmärksamma det onödiga dödandet av djur och att vara en del av en global djurrättsrörelse som på sikt gör att utnyttjandet och dödandet av djur upphör”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV