Radar · Miljö

15-åring leder skolstrejk i Uganda

Leah Namugerwa från Uganda hörde till den grupp som fick Amnestys människorättspris.

Istället för ett födelsedagskalas lät hon plantera 200 träd. Leah Namugerwa, 15, är en av många tonåringar som låtits sig inspireras av Greta Thunberg och startat en skolstrejksrörelse i Uganda.

Unga personer måste göra sina röster hörda, menar Leah Namugerwa.

– Om vi inte gör det är vår framtid hotad. De nuvarande ledarna kommer att vara borta när vi växt upp – och då får vi stå där med konsekvenserna, säger hon till AFP.

15-åriga Leah Namugwera klimatstrejkade på egen hand i en förort till Ugandas huvudstad Kampala en fredag i februari. När hon satt där med sitt skolstrejkssplakat skakade en del på huvudet åt henne. Hon har bland annat lett en kampanj för att förbjuda plastpåsar i landet.

– Jag kände att jag gjorde det enda rätta, men de flesta, även en del av mina familjemedlemmar, tyckte att det var lite märkligt, säger hon.

Fler och fler ansluter sig

Men nu ansluter fler och fler ungdomar till hennes skolstrejk på fredagar i Kampala. Liksom Greta Thunberg har Leah Namugwera mötts av misstänksamhet och kritik.

– De tycker att jag ska vara i skolan på fredagarna och inte vara ute och strejka. Vad som är bra är att mina föräldrar stöttar mig, säger hon.
 
Hon är en del av den grupp ungdomar från rörelsen Fridays for future som nyligen hedrades med Amnestys människorättspris. Men vägen från att ha stått ensam med sitt plakat, till att ha växt till en rörelse har inte varit enkel.

– Reaktionen från Ugandas regering gör mig rädd ibland. Vår första protest den 15 maj blev blockerad. Vid ett annat tillfälle blev en av mina kamrater jagad utanför parlamentet och hans plakat blev beslagtagen, berättar hon för Earthday.