Radar · Politik

Regimen: Lugnet tillbaka i Iran

En väg som blockerats av demonstrerande under helgen.

De våldsamma protesterna i Iran har avtagit, uppger en talesperson för det iranska rättsväsendet. Uttalandet kommer dagen efter att det mäktiga revolutionsgardet varnat för ”beslutsamma” åtgärder om de regeringskritiska protesterna inte upphör.

Sent på måndagen dödades tre personer vid säkerhetsstyrkorna, rapporterar den halvstatliga nyhetsbyrån Isna. Gärningsmännen ska ha använt knivar och machetes i attacken som inträffade väster om huvudstaden Teheran.

Sammanlagt har många fler personer, både civila och personer inom polisen och säkerhetsstyrkona, mist sina liv i protesterna som inleddes i fredags. Minst tolv människor har dödats, uppgav myndighetsföreträdare för brittiska BBC på måndagen. Människorättsorganisationen Amnesty har fått rapporter om tiotals döda.

Internet har begränsats kraftigt

Sent på måndagskvällen fortsatte protesterna i många städer enligt inlägg på sociala medier som kommit ut trots att internet begränsats kraftigt sedan i helgen. Bilderna har dock inte granskats och verifierats.

Runt 1 000 ”upprorsmakare” har frihetsberövats enligt myndigheterna.
Protesterna utlöstes i fredags av ett besked om att regeringen beslutat att bensinsubventionerna i landet ska slopas. I runt 40 städer har hundratals iranier sedan dess uttryckt ilska över dåliga levnadsstandarder, statlig korruption och ökade klyftor mellan rika och fattiga.