Intro

Trevlig helg, kära läsare!

Utanför mitt fönster rullar livet förbi, barn leker på dagisgården om hörnet, jag hör dem skratta. Folk vallar sina hundar på gärdet som jag ser från balkongen och på baksidan av huset ligger vår katt och slötittar på koltrastparet som mödosamt samarbetar om att mata sina ungar.

Det är den världen jag vill leva i. Den nära, enkla världen där folk är schyssta mot varandra och där vi lever i harmoni med varandra och naturen. Inte en där det skriks och gapas, där folk hatar och förtrycker. Tyvärr lever vi inet i såna tider.

Usa:s president har större makt än någon annan på jorden, åtminstone i negativ bemärkelse. Det är svårt att tänka sig att någon annan skulle kunna ställa till med mer skada än Donald Trump just nu. Och det värsta är att det inte är en omöjlighet att han gör det. Jag funderar i dagens krönika på varför han ljuger så mycket, amerikanska medier har räknat ut att han har ljugit 10 000 gånger. Varför, undrar jag.

På nyhetsplats i dag rapporterar vi om Naturskyddsföreningens ungdomsverksamhet Schysst som har inspirerat flera tusen ungdomar runtom i Sverige till miljöengagemang. Nu firar verksamheten 10-årsjubileum i bland annat Stockholm 20 juli.

Serbien är ett av de EU-kandidatländerna som kommit längst i processen mot ett framtida medlemsskap. Men när Frankrikes president Emmanuel Macron i veckan besökte den serbiska huvudstaden Belgrad menade han att EU måste reformeras innan någon mer kan släppas in i unionen. 

Och så är det de där invasiva arterna. De som gynnas av kimatförändringar och andra arters känslighet inför förändringar. Fiskbeståndet i Östersjön har förändrats drastisk genom åren, på grund av övergödning, för hårt fiske och andra miljöpåfrestningar. Syre rapporterade häromdagen att antalet fåglar visserligen ökar i landet, men att ökningen sker på mångfaldens bekostnad. Nu har man hittat blåskrabbor i svenska vatten och det har på andra ställen på jorden lett till att andra arter minskat med upp till 80%.

Jag heter Lina Muhammad och var tjugonio år när revolutionen bröt ut. Jag var journalist och engagerad i politiskt arbete sedan 2011. Jag deltog i demonstrationerna från starten av den folkliga rörelsen.

Vår sommarföljetong fortsätter med en ny berättelse. Om du har missat någon av tidigare berättelser finns de så klart i Syrearkivet som du när antingen via appen eller hemsidan. Om du läser det här är du redan på rätt väg. Varje vardag kommer ett nytt digitalt nummer och det försvinner aldrig från arkivet. Vinn-vinn.

Nu ska jag ut och se vad naturen kan erbjuda till middag. Sugen på stuvad svinmålla. Lyxig spenat som dessvärre gärna beter sig som ett ogräs. Men det bästa sättet att bli av med ogräs är ju att äta upp det. Om det är ätligt vill säga.