Radar · Nyheter

Schysst: Engagerar unga för miljön

Naturskyddsföreningens ungdomsverksamhet Schysst har inspirerat flera tusen ungdomar runtom i Sverige till miljöengagemang. Nu firar den 10-årsjubileum i bland annat Stockholm 20 juli.

Med Schysst kan ungdomarna få göra olika aktiviteter i naturen. Till exempel laga mat, rida, paddla, promenera eller bergsklättra.

En av deltagarna är Maad Alhammad, 18 år. Han säger på Naturskyddsföreningens hemsida:

– Schysst har gjort mycket för mig. Jag har lärt mig mycket om naturen och allemansrätten. Jag tycker Schysst ska finnas i fler städer för många ungdomar behöver lära sig mer om klimatförändringar och hur det påverkar oss och planeten, säger han.

Dena Gevarez är chef för Schysst och säger:

– Schysst skapar inte bara ett intresse för naturen, utan erbjuder också unga en arena där de genom delaktighet får ökad lust till samhällsengagemang. Under våra friluftsaktiviteter diskuterar vi olika frågor som deltagarna tycker är viktiga, det kan handla om politik, ekonomi, religion, miljö och samhälle.

10-årsjubileet i Stockholm firas den 20 juli och är öppet för alla vid Husby gård på gräsfältet, klockan 14.00 – 19.00. För mer info om övriga firanden runtom i landet: Kolla Naturskyddsföreningens kalender.