Energi

Klimatkollaps? På väg mot utrotning – vad kan vi göra?

Från Almedalen: Paula Richter, psykolog och aktivist i Extinction rebellion, talar om den verklighet vi inte kan blunda för längre: den globala uppvärmningen går snabbare än forskningen kunnat förutse, utrotningen av arter hotar inte bara insekter och vilda djur. Och om Extinction rebellion, en internationell rörelse som använder fredlig civil olydnad.

”Det är kärlek och omsorg om vår gemensamma framtid som driver upproret och får det att växa. Vi ber människor att samla mod och kollektivt göra det som krävs för att åstadkomma förändring. Det är vår rätt och vår skyldighet att agera nu.

XR kräver: Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande omställningen är. Agera nu. Regeringen måste agera omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto noll år 2025. Stärk demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.”