Radar · Nyheter

”Vi kan inte understödja en brutal diktatur”

Kina drömmer stora fotbollsdrömmar.

Kina drömmer om framgångar på fotbollsarenorna. När den tyska förbundskanslern Angela Merkel var på statsbesök i Kina 2016 pratade hon mycket om fotboll och samarbete med president Xi Jinping. Men det som var tänkt som ett femårigt samarbete avbryts nu abrupt.

Kina har samarbetsavtal med ett flertal länder, däribland Tyskland. Tanken är att utbilda spelare, ledare och domare samt utöva ett kunskapsutbyte. Efter Angela Merkels statsbesök skickade Kina sin mäktigaste kvinna, ställföreträdande ministerpresidenten Liu Yandong, till Köln för att fördjupa samarbetet. Den tyska klubben 1. FC Köln skulle leda en ungdomsakademi i regionen Shenjang för att fostra elitspelare, till en ersättning av 1,8 miljoner euro, rapporterar Kölner Stadt Anzeiger.

Enligt ordföranden för 1. FC Köln medlemsförening, juristen Stefan Müller-Römer, beror det avbrutna samarbetet på det repressiva politiska klimatet i Kina.

– Mänskliga rättigheter kränks massivt, och det byggs en illasinnad övervakningsstat som inte ens George Orwell hade kunnat tänka ut.

– Därför anser jag inte att en klubb som 1. FC Köln kan vara aktiv där, säger han enligt tidningen och fortsätter:

– Jag kan förstå att Tyskland inte kan undkomma Kinas ekonomiska kraft. Men inom idrotten behöver vi inte Kina.

Enligt 1. Köln FC:s president Werner Wolf handlar det avbrutna samarbetet om bristande resurser och prioriteringar och han har dömt ut Stefan Müller-Römers uttalande som privata åsikter, som inte reflekterar klubbens officiella hållning. Andra samarbeten med Kina, som sponsring kommer fortsatt vara aktuellt, enligt Werner Wolf. 

Strök Özils match ur tablån

Att idrott och storpolitik hör ihop – och att kritisera Kina ger konsekvenser – visades ytterligare en gång när den tyske storstjärnan Mesut Özil uttalade sig om hur illa Kina behandlar den muslimska minoriteten uigurer.

Mesut Özil spelar för Arsenal. Den kinesiska statstelevisionen svarade snabbt på Özils kritik – genom att stryka matchen Arsenal-Manchester City ur tablåerna. Enligt Bleecher report riskerar han även att plockas bort ur det populära kinesiska spelet PES 2020.