Intro

Välkommen till dagens Syre

Tänk dig att du sitter på trappan till en liten stuga, omgiven av plommonträd och timjansnår, schersminer och krusbär, och varken ser eller hör något som påminner om en storstad. Tills en helikopter går ner för att landa några hundra meter bort på Södersjukhusets tak, för det stora sjukhuset och stadens vimmel och larm finns så nära ändå. När helikoptern tystnar är det bara frid och fågelkvitter igen. Så kan det vara att se efter/låna ett par vänners kolonistuga i stan de sista skälvande dagarna av semestern.

Och sen – tillbaka igen i nyhetsflödet som verkar helt surrealistiskt efter några veckors paus. Trump vill köpa Grönland, de sista resterna av en isländsk glaciär har smält bort, Turkiet pekar ut svenska politiker som sympatisörer till terroriststämplade PKK, Salvini i Italien avvisar flyktingbåtar, tokhögern letar efter något att klaga på i fråga om Greta Thunbergs seglats till USA … Det är bara att simma vidare i den här märkliga världen.

I dagens Syre har jag skrivit en stump på ledarsidan om att cbd-medicin ska godkännas för barn med svår epilepsi – så bra, äntligen! Men en beroendeforskare är bekymrad, för tänk nu om folk tror att växten som medicinen kommer från är ofarlig! Han får titta på ingredienslistorna i valfri annan medicin och fundera lite på om alla tror att de är fullständigt harmlösa bara för att de finns som medicin. Mer om det i den nyss nämnda ledaren.

Jerker Jansson ger socialdemokratin en kärleksfull omgång på Under ytan och Susanne Gerstenberg skriver i sin krönika om att FN:s dag för avskaffande av kärnvapen står för dörren och att det är nödvändigt att göra just det. Avskaffa kärnvapnen, alltså. Och så får du och alla andra Syreläsare ett nytt avsnitt av Boken om Abed, en berättelse om en ung flyktings nio år långa kamp för att få stanna i Sverige. Och mycket mer.

Välkommen till dagens Syre!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV