Radar · Nyheter

Turkiet pekar ut svenska politiker som PKK-sympatisörer

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är en av de svenska politiker som pekas ut som PKK-sympatisörer i en turkisk rapport.

Åtskilliga europeiska politiker, varav flera svenska, pekas ut som anhängare till terrorstämplade PKK i en turkisk rapport.

”Det är helt oacceptabelt”, svarar Jonas Sjöstedt (V), en av dem som nämns i rapporten från den regimvänliga tankesmedjan Seta.

I en 666 sidor lång rapport från Turkiets största tankesmedja Seta, som står president Recep Tayyip Erdogans regim nära, klassas en mängd europeiska politiker som PKK-sympatisörer.

Bland de svenskar som nämns finns försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vänsterpartisterna Jonas Sjöstedt, Amineh Kakabaveh och Malin Björk.

Kartlagt svenskar

Tidningen Expressen , som låtit översätta rapporten kallad ”PKK:s uppbyggnad i Europa”, uppger att Hultqvist anklagas för att ha utlovat vård till kurdiska krigare som stridit mot IS. Sjöstedt finns med bland de utpekade eftersom Vänsterpartiet krävt att PKK:s terrorstämpel ska hävas.

I ett långt inlägg på Facebook bemöter Sjöstedt anklagelserna.

”Det är helt oacceptabelt att en turkisk regeringsnära organisation på detta sätt har kartlagt och åsiktsregistrerat en rad svenska politiker, inte minst från Vänsterpartiet. Vi tänker inte låta oss skrämmas till tystnad. Jag kommer att fortsätta åka som observatör på rättegångar och valövervakare till Turkiet”, skriver han.

Kan utsättas för hot

Även flera danska politiker pekas ut i Seta-rapporten. PET, Danmarks motsvarighet till svenska Säkerhetspolisen (Säpo), har enligt tidningen Berlingske börjat kontakta de över hundra danskar det gäller. En expert säger till tidningen att personerna på listan skulle kunna utsättas för hot.

Säpo bekräftar för TT att de har tagit del av medieuppgifterna om rapporten, men vill i övrigt inte kommentera saken.

Kurdiska arbetarpartiet (PKK) grundades 1978 och strider för en självständig kurdisk stat. Bland annat EU och Nato klassar det som en terrororganisation.