Radar · Nyheter

Massprotest ska sätta ljuset på gasterminal

Redan 2017 protesterade man mot gasterminalen i Göteborg.

Planerna på en fossilgasterminal i Göteborgs hamn ligger på regeringens bord sedan länge. Nu mobiliserar ”Folk mot fossilgas” för en massaktion i protest.

Tanken med terminalen i Göteborgs hamn är att den ska förse fartyg och industrier med flytande naturgas, så kallat LNG. De som förespråkar projektet menar att det kan bidra till minskade utsläpp ifall gasen ersätter olja. Men från miljörörelsen har kritiken varit hård mot att man investerar i infrastruktur för fossila bränslen.

Också Naturvårdsverket har påpekat att flytande naturgas är ett fossilt bränsle med stor klimatpåverkan, med bland annat stora utsläpp av metan under hela hanteringskedjan.

För att terminalen ska bli verkligehet måste regeringen ge tillstånd. I över ett år har planerna legat hos energiministern – sedan i vintras Anders Ygeman – utan att man lämnat några besked. Under namnet ”Folk mot fossilgas” har nu flera grupper av miljöaktivister gått samman för att sätta press på regeringen att säga nej.

Mellan den 6 och 8 september hoppas aktivisterna samla minst 500 personer i en civil olydnadsaktion i protest mot fossilgasterminalen.

– Vi är många som inte accepterar sådana här investeringar. Vi ska visa att vi är ostoppbara, säger Fanny Sannerud, talesperson för Folk mot fossilgas.

Folk mot fossilgas hoppas att grupper och enskilda från hela landet ska ansluta sig till aktionen.

– Det sker satsningar på fossilgas på flera håll i Sverige, det här rör verkligen inte bara Göteborg, säger Fanny Sannerud.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV