Energi · Recension

En producent av presidenter– serie på HBO om Roger Ailes

Mannen med munlädret, Robert Ailes, slutade på Fox News 2006 efter att ha sextrakasserat flera kvinnor och hjälpt en rad djupt reaktionära män till Vita huset.

Hur kunde Donald Trump bli USA:s president? Det finns någon som har fått en hel rad republikanska kandidater att gå genom rutan. Serien The loudest voice på HBO speglar Roger Ailes arbete och sexuella trakasserier.

Han är tv-mannen som byggde upp Fox News tillsammans med mediemagnaten Rupert Murdoch. Tillika mediekonsult åt kandidater och presidenter som Richard Nixon, Ronald Reagan, George H W Bush. Och så Donald Trump.

Den nya serien The loudest voice på HBO Nordic handlar om Roger Ailes uppgång och fall. Inte ens Rupert Murdoch kunde rädda honom från anklagelserna om sexuella trakasserier på Fox – det kom lite för många vittnesmål, artiklar och böcker i ämnet. Men det hindrade honom inte från att sedan bli Donald Trumps medierådgivare, med inriktning på debatter inför valet.

Ja, The loudest voice är högintressant nutidshistoria. Och skådespelaren Russell Crowe gör en imponerande rolltolkning av mannen med munlädret himself, tv-producenten och pr-mannen Roger Ailes. Det sägs att Crowe fick sitta fyra timmar i sminket varje dag för att kunna passa in i Ailes storlek på kostym. Ailes var en jovialisk figur som själv kunde konsten att ta människor och övertyga. En rolig och charmig prick. Som sextrakasserade kvinnor.

I serien finns inklipp från till exempel verkliga nyhetssändningar och det bygger på känslan av att få följa med in, bakom budskap om händelser som till exempel terrorattackerna 11 september 2001.

Skådespelare som Naomi Watts, Sienna Miller och Annabelle Wallis gör också starka rollprestationer. En så framgångsrik och omtyckt man med vänner i alla strategiskt rätta toppskikt – hur kunde några klagande kvinnor hota honom?

I det första avsnittet har han fått foten som ordförande för nyhetskanalen CNBC men det har ingen bromsande effekt på honom Tvärtom. Verklighetens Roger Ailes dog 2017, i sviterna efter en fallolycka och blödarsjuka. Han blev mycket lyssnad på under sitt 77-åriga liv.

The loudest voice

• började sändas 2 juli 2019 på HBO Nordic
• I rollerna: Naomi Watts, Annabelle Wallis, Russell Crowe, Sienna Miller, Josh Charles, Seth MacFarlane, Simon McBurney, Aleksa Palladino, Josh Stamberg
• Skapad av: Stephen Frears, Kari Skogland, Jeremy Podeswa
• Regi: Kari Skogland

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV