Radar · Nyheter

Aktivister direktsände från slakteri

Slakteriinspektionen sände på måndagen live från KLS Ugglarps slakteri i Dalsjöfors.

Nio personer från djurrättsgruppen Slakteriinspektionen tog sig på måndagen in på KLS Ugglarps slakteri i Dalsjöfors och startade en livesändning på sin Facebooksida.

I ett av flera publicerade filmklippen ser man hur ko faller medvetslös till marken efter att ha skjutits i pannan.

– Vi är här för att visa vad som sker när oskyldiga dödas varje dag, säger aktivisten Michelle Berghäll, till Sveriges Radios P4 Sjuhärad.

Aktivisterna tog, enligt Michelle Berghäll, sig in när en grind till slakteriet öppnades. Inne i slakteriet finns en del där kor slaktas och en där grisar slaktas.

– Vi delade upp oss på de två områdena, säger hon.

Hölls kvar av polis

Aktivisterna var inne på slakteriet i cirka tjugo minuter innan flera polispatruller anlände till platsen. Enligt djurrättssajten Anlib hölls aktivisterna först kvar, men släpptes under måndagseftermiddagen och kunde lämna slakteriområdet.

– Djurindustrin skryter om sin humana slakt, men den existerar inte. Varje dag gasas 1 500 grisar härinne med koldioxid, som är både smärtsamt och ångestframkallande, och över 100 nötdjur förlorar medvetandet genom ett skott i pannan. Sedan skärs halsarna upp så att djuren förblöder. De allra flesta säger sig värna om djuren, ändå är det så här vi behandlar dem, säger Ingrid Carlsson, en annan av aktivisterna på plats vid slakteriet, till nyhetssajten Anlib, som bevakar djurrättsfrågan.

Slakteriinspektionen är en djurrättsgrupp som, enligt sin egen Facebooksida, utför inspektion och direkt aktion mot slakterier för djurens befrielse.

Tidigare i år gjorde man en liknande aktion på Kronfågels slakteri, i Valla, utanför Katrineholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV