Radar · Nyheter

Spaghettimonstret blir film

Bild ur trailern till filmen "I, Pastafari" .

Pastafarianer. Det låter som ett skämt och kanske var det det från början, men med tiden har den märkliga hittepåreligionen erkänts som kyrka i fyra länder och medlemmar finns över hela jorden. Hur känner man igen dem? De har ett durkslag på huvudet. Och nu skildras de i en dokumentär.

Gudomen i Pastafarianismen heter Det flygande spaghettimonstret och religionen skapades 2005 i protest mot att Kansas ville lära ut intelligent design (en gammaltestamentligt grundad världsbild som vissa kristna försöker lansera som vetenskap).

Bobby Henderson skapade religionen i protest och för att kunna kräva att också Pastafarianismens idéer ska spridas i skolorna, tillsammans med vetenskap och kristendom. För att motverka religiös inblandning i skolan. Han skrev i ett brev till delstaten att om inte hans krav respekterades skulle han vara tvungen att stämma den. Han skriver också att de tre synsätten kommer att komplettera varandra.

”Jag tror att vi kan se fram emot en tid då dessa tre teorier får samma tid i våra klassrum över hela landet, och så småningom hela världen, en tredjedel för intelligent design, en tredjedel för Det flygande spaghettimonstret , och en tredjedel för logiska antaganden baserade på överväldigande observerbara bevis.”

Inte bara tok

Religionen fungerar inte bara som en protest eller skämt. Teologin är visserligen lustig, universum skapades av ett osynligt flygande spaghettimonster troligtvis efter att ha supit hårt, vilket kan förklara bristerna i vår värld.

Religionen har principer, men vill knappast lägga sig i andra människors liv och reglerna är hårt skruvade men rätt rimliga. Den uttrycker åtta regler som var tio från början, men två kom bort. De börjar alla ”Jag ser helst att du inte..”.

Spaghettimonstret vill till exempel helst inte att hens lärjungar beter sig som ”heligare-än-du-arslen”, använder hen för att förtrycka andra och vill helst inte se stora, dyra skrytbyggen till gudstjänstlokaler. Pengarna kan användas bättre till att bota sjukdomar, göra slut fattigdomen och i allmänhet leva i fred, älska varandra och minska priset på kabelteve.

Pirater motverkar klimatförändringarna

Spaghettimonstret är inte den smartaste av gudomar. Snarare talar religionen om ointelligent design och hävdar att eftersom det blivit allt färre pirater på jorden samtidigt som klimatet blivit allt varmare är orsaken självklar.

Trots skämten fyller religionen ett verkligt behov för många. Mike Arthur, en oberoende filmare från USA, har följt en nederländsk kvinna, Mienke de Wilde, som drivit rätten att ha ett durkslag på huvudet på sitt ID-kort. Andra religiösa symboler är ju okej. Någon gång nästa år kommer fallet att tas upp i Europadomstolen.

– Vi lever i oförnuftets tidevarv, säger Arthur till The Guardian. Vi uppskattar inte längre den bästa idén utan lyssnar på den mest högljudda. Från Brexit till Trump applåderar vi blind tro och är skeptiska inför överväldigande, observerbara bevis.

Viktiga frågor

Religionen ställer frågor om vad som är en religion, vem som har rätt att avgöra det och inte minst varför religioner ska ha någonting med rättigheter i samhället att göra.

Holländska Derk Venema är juridisk expert och har arbetat med de Wilde och hennes fall. Pastafarianismen aktualiserar viktiga frågor om mänskliga rättigheter menar han.

– I början trodde jag att det bara vara ett enda stort skämt, säger han till The Guardian. Men ju mer du tittar på det desto mer ser du att det handlar om fundamentala principer. De holländska domstolarna förnekar att där finns något seriöst budskap, men det finns det bevisligen. Ickevåld, tolerans, kärlek till medmänniskorna – samma principer som i många etablerade religioner.

Arthurs film kommer att ha premiär på filmfestivalen i Nashville i oktober. Hans slutsats efter att ha följt rörelsen under många år är att det pastafarianerna gör är att säga: ”Om ingen annan har vett att tala med varandra som vuxna längre kanske vi borde testa nåt nytt.”