Radar · Morgonkollen

Nya strider i Syrien – dagen efter eldupphör

Rök stiger från syriska Ras al-Ayn efter beskjutning från turkiskt håll.

Beskjutningen fortsätter längs den syriska gränsen till Turkiet. Detta trots en ny överenskommelse om ett fem dagars eldupphör, som inte imponerar EU.

Det har inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterade ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men på fredagsmorgonen fortsatte beskjutningen kring syriska Ras al-Ayn.

Skottlossning hördes från den turkiska grannstaden Ceylanpinar och rök stiger mot himlen från staden, rapporterar Reuters.

Det är sporadisk artillerield och man kan höra skottlossning i staden Ras al-Ayn, säger Rami Abdul Rahman, chef vid det oppositionella syriska människorättsobservatoriet SOHR.

EU: Oacceptabelt

Pausen i striderna tillkännagavs efter att USA:s vice president Mike Pence och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan träffats i Ankara under torsdagen.

EU är inte imponerat och anser att det överenskomna eldupphöret inte är tillräckligt.

Turkiets offensiv skapar oacceptabelt mänskligt lidande, skriver EU-ledarna som samlats för toppmöte i Bryssel i ett gemensamt uttalande.

”Europeiska rådet noterar kvällens turk-amerikanska meddelande om en paus för alla militära insatser”, skriver de 28 stats- och regeringscheferna och fortsätter:

”Vi uppmanar åter Turkiet att avsluta sin militära offensiv, dra tillbaka sin militär och respektera internationella humanitära lagar”.

"Underminerar trovärdigheten"

USA:s president Donald Trump hyllade eldupphöret men hans politiska motståndare på hemmaplan är kritiska.

”Avtalet underminerar allvarligt USA:s utrikespolitiska trovärdighet och skickar ett farligt budskap till såväl våra allierade som våra motståndare om att det inte går att lita på oss. President Erdogan har inte gett upp något medan president Trump har gett honom allt han vill ha”, säger toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i ett gemensamt uttalande.

Turkiet ser eldupphöret som en tidsfrist för kurderna att dra sig tillbaka från de omstridda områdena, annars återupptas invasionen. Men landet har gått med på att avsluta sin militära offensiv helt och hållet – om kurderna under det fem dagar långa eldupphöret drar tillbaka sina styrkor från de gränstrakter där den turkiska regeringen vill upprätta en ”säker zon” som ska sträcka sig 32 kilometer in på syriskt territorium, längs med gränsen.

Turkiet har lovat USA att zonen bara är tänkt som en kortsiktig lösning, och inte kommer resultera i massdeportationer av kurder, enligt USA:s särskilda sändebud i Syrien, James Jeffrey, som har deltagit i Pence samtal med Erdogan.

Trump: Som två barn

Trump meddelade i början av oktober att USA drar tillbaka sina soldater från områden i nordöstra Syrien. Beslutet har kritiserats av många och setts som att USA därmed övergett sina allierade – den kurdiskledda SDF-milisen som stridit mot IS tillsammans med USA:s styrkor – och samtidigt möjliggjort för Turkiet att inleda offensiven.

Under ett kampanjtal i Texas försvarade Trump sitt agerande och beskrev de kurdiska och turkiska styrkorna som två barn som behövde bråka.
Vad jag gjorde var okonventionellt. Jag sade att de behöver slåss ett litet tag, sade Trump.

Precis som två barn, så behöver du låta dem slåss och sen skiljer du dem åt, fortsatte han.

300 000 på flykt

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att över 300 000 personer har flytt området sedan Turkiet inledde sin offensiv.

Över 220 kurdiska kombattanter har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:s uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Turkiets regering säger till den statliga nyhetstjänsten Anatolia att över 700 motståndare ”oskadliggjorts” i offensiven.