Glöd · Debatt

”Manuel Cuesta vill att vi svälter ut hans landsmän”

Den kubanska oppositionspolitikern Manuel Cuesta lever gott på fientligheten mot Kuba, skriver Zoltan Tiroler, ordförande i Svenskkubanska föreningen.

DEBATT I förra veckan publicerades i flera svenska tidningar en TT-artikel om att kubanen Manuel Cuesta kommit till Sverige för att förmå Sveriges riksdag att inte godkänna det avtal som Kuba och EU upprättat. Avtalet skulle göra slut på den negativa särbehandling som Kuba utstått från EU. Sverige är ett av tre länder i EU som ännu inte godkänt detta.

Cuesta vill alltså att diskrimineringen av hans eget land ska fortsätta. Vem är då denna Cuesta? Han leder en av de grupper i Kuba som med ekonomiskt stöd från USA och även EU (tidigare också från SIDA) arbetar för att störta Kubas regering.

Han är en mycket priviligierad oppositionspolitiker. I grannländer som Colombia, Brasilien, Guatemala och Honduras riskerar regeringsmotståndare livet dagligen. Cuesta däremot kan regelbundet resa till USA och Europa för att be om ”hårdare tag mot kommunistregimen”. Sedan kan han åka hem och, tack vare de miljontals dollar som USA årligen helt öppet pumpar in till oppositionella i Kuba, leva ett liv som ingen vanlig kuban åtnjuter.

Till Cuesta sällar sig organisationen Civil rights defenders, CRD. Man kallar sig människorättsorganisation och har länge arbetat för att hindra bättre relationer med Kuba. Kanske inte så konstigt då organisationen, enligt sin egen hemsida, får stöd från USA. Traditionellt har CRD goda förbindelser med de terroristanknutna exilkubanerna i Miami.

Cuesta har förstås inget stöd i Kuba. Där lider folket av de grymma sanktionerna och vill snabbast möjligt få slut på dessa. Sanktionerna kommer som tidigare, att fördömas med överväldigande majoritet i FN:s generalförsamling om några veckor. Sanktionerna drabbar dock inte Cuesta. Tvärtom lever denne man gott på fientligheten mot Kuba.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV