Energi · Mat med Jenny

Kladdiga gottigheter är senaste vegantrenden

Yi Pin saluför egentillverkad tofu i flera former och senaste nytt är Tofu scrambled som ska likna äggröra.

En blind fläck på den veganska livsmedelskartan har varit röror som Skagensallad och potatissallad. Nu är det ändring på det. Höstens stora vegantrend är kladdig.

Tofufabriken Yi Pin i Vallentuna har lanserat tre produkter som har goda möjligheter att få en given plats på kommande julbord: Tofuröra varmrökt, Tofuröra Skagen och Tofuröra curry.

Nu i oktober lanserar Yi Pin dessutom en produkt som kanske passar bäst till brunchbuffén: scrambled tofu. Den är baserad på ekologiska sojabönor och är framtagen för att påminna om traditionell äggröra.

– Under fyra år har vi arbetat med att utveckla Tofu Scrambled. Slutresultatet är en tofuprodukt som liknar äggröra sett till både smak och konsistens. Den sätter en helt ny standard för hur växtbaserad mat smakar, säger Joceline Lu, marknadschef på Yi Pin, i ett pressmeddelande.

Den nya veganska rödbetssalladen är en helt unik produkt i vanliga matbutiker
Den nya veganska rödbetssalladen är en helt unik produkt i vanliga matbutiker. Foto: Vegme

Svenska företaget Vegmes satsning på en vegansk potatissallad har knappast undgått särskilt många veganer och nu lanseras marknadens första rödbetssallad som även den aspirerar till en plats på julbuffén. Den är baserad på svenska rödbetor och Vegmes egen majonnäs.