Energi · Mat med Jenny

Hon fångade drömmen om ett veganskt kafé i Malmö

I Mitt Möllan ligger veganska Manna kafé som serverar färglada och näringsrika luncher.

Shoppinggallerian Mitt Möllan i Malmö rymmer allt från second handbutiker till en livlig foodcourt. I maj kunde besökarna bekanta sig med ett nytt kafé, veganska Manna, som startats tack vare en insamling på nätet.

Miriam Fors drömde om att starta kafé redan när hon bodde på den skånska landsbygden 2006. Utbudet av vegansk mat var inte stort och detsamma gällde intresset för djurens situation.

– Jag märkte att bjuda på god mat är en bra övertygare och ögonöppnare för ett godare och snällare sätt att äta, säger Miriam Fors.

Samlade in pengar

Manna kafé ligger mitt i det öppna landskapet inne i gallerian. På en dynamisk bänksektion några meter från kafédisken finns färgglada kuddar och dynor. Mitt Möllan går inte att jämföra med traditionella köpcentrum. Här finns tatueringsstudio, konst, designers och mat från alla världens hörn.

För att kunna sparka igång kaféet behövde Miriam Fors kapital, och lösningen blev att starta en kampanj på en insamlingsportal.

– När jag fick nys om lokalen kände jag att ”här kommer drömmen farande, bäst att försöka fånga den”. Sedan var det bara att slänga upp en sida på Kickstarter och se om vi kunde ro målet i hamn.

Hon fick ut budskapet i sociala medier och snart hade 36 000 kronor samlats in. Lokalen hade hon redan hittat och kocken Hanna Anshagen var med på noterna och ville gärna bli delägare.

– Vi är så tacksamma och imponerade av styrkan och kärleken i gemenskapen, säger Miriam Fors.

Gott om vegomat

Maten är 100 procent vegansk, men målet är också att den ska vara god och näringsrik. Manna serverar veckans lunch och andra rätter samt frukostar, smoothiebowls, cupcakes och rawfika.

– Många tror att hälsosam mat måste vara tråkig. Det tror inte vi. Vi gillar mycket färg på tallriken och krispiga grönsaker, krämiga cashewsåser och goda örtoljor. Några av favoriterna har varit vår raw pad thai, vår quinoasallad med habanerosås eller vår krispiga glasnudelsallad, berättar Miriam Fors.

Visst finns det gott om vegomat på Möllevången men ett helt växtbaserat matkafé som Manna har saknats. Hit kommer även blandkostare som blir glatt överraskande när de får veta att allt är veganskt. På Manna behöver man inte be om havremjölk i kaffet. Det är så klart standard.

Nykter after work behövs

Nu hoppas Manna kunna etablera sig ordentligt på Möllan och nästa satsning blir en lyxig extra-allt-brunch på lördagarna.

– Och så ser vi ett stort behov av alkoholfria drinkar och nyktert umgänge, så en nykter after work en fredag i månaden är också på gång, säger Miriam Fors.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV