Invasionen av Rojava i norra Syrien innebar att de svenska Rojavakommittéerna fick byta fokus, från utbyte – till kampanjarbete.
– Turismnäringen föder den turkiska krigsmaskinen, säger aktivisten Natalia inför en rad planerade protestaktioner i morgon, lördag.
I mars 2016 utropades den autonoma regionen Rojava i norra Syrien, och har sedan dess blivit världskänt. Dels efter Turkiets invasion, men också för dess ledande roll i bekämpandet av terrorsekten IS. Men parallellt med krigen har ett unikt samhällsbygge påbörjats.
Genom sin princip om demokratisk konfederalism kan det liknas vid hur anarkisten Murray Bookchin föreställde sig hur ett anarkistiskt samhälle skulle kunna byggas upp, med lokala råd och direktdemokrati. Något som fångat vänsteraktivisters intresse världen över.
– Det har varit ett utbyte där vi haft direktkontakt och lärt om deras process, vad de gör och hur det går att applicera här, säger malmöbon Natalia, som engagerade sig i solidaritetsrörelsen Rojavakommittéerna för ett och halvt år sedan.
Fokus på självförsörjning
Rojava – eller Autonoma administrationen av norra och östra Syrien – som det egentligen heter, är en källa till inspiration, tycker Natalia. Ett progressivt samhällsbygge som kommit långt i fråga om rättvisefrågor, pluralism och jämställdhet – men också i att göra samhället ekologiskt hållbart. Från att ha styrts av Damaskus jordbrukspolitik med fokus på intensiva vete- och olivplantage bedrivs nu en mer diversifierad ekologisk odling med fokus på självförsörjning.
– Det har varit ett sätt att stärka motståndet, säger Natalia som berättar att Rojavakommittéerna samlat in pengar till finansieringen av en generator och en större kompostanläggning.
Men från olika typer av utbyten har Rojavakommittéerna nu helt gått över till kampanjarbete. Dagen efter Turkiets invasionen den 9 oktober anordnades demonstrationer runtom i landet och Sveriges vapenexport hamnade i skottlinjen.
Tisdagens besked om att allt svenskt krigsmaterielexport till Turkiet stoppas, beskriver Natalia som en stor delseger.
– Nu skiftar vi fokus, säger hon.
Protester mot Turkiets turismnäring
I morgon lördag påbörjas en internationell protestvecka med fokus på nästa mål för Rojavakommittéerna, den turkiska turistnäringen. I Sverige är aktioner utlysta i ibland annat Malmö, Stockholm och Göteborg.
– Den turkiska staten äger hälften av Turkish airlines, det är en stor inkomstkälla till den turkiska krigsmaskinen, säger Natalia.
Hur ser du själv på Rojavas utsikter att överleva?
– Jag känner mig hoppfull, det finns ett starkt internationellt motstånd och vi fokuserar på det vi kan och behöver göra, allt annat lämnar vi till sedan. Det kanske låter barskt, men om vi fastnar i känslan kring vad som händer blir det svårt att jobba.
Natalias efternamn är utelämnat av säkerhetsskäl.
Läs även: Syre förklarar Turkiets offensiv i nordöstra Syrien (artikel från idag)