Radar · Politik

Ledare i Katalonien ställs inför rätta

Kataloniens regionpresident Quim Torra i domstolssalen i Barcelona på måndagen.

Spänningarna stiger på nytt i Katalonien där regionpresidenten Quim Torra i dag ställs inför rätta för ohörsamhet. Åklagarna vill att Torra förklaras icke valbar till alla offentliga ämbeten under 20 månader – vilket skulle tvinga bort honom från posten som regionpresident.

Rättegången äger rum efter en våg av ilskna och stundtals våldsamma protester, som utlöstes i mitten av oktober då domarna föll mot nio katalanska separatistledare. De dömdes till långa fängelsestraff för sin inblandning i försöken att organisera en olagligförklarad självständighetsomröstning, som senare följdes av en självständighetsförklaring från Spanien, hösten 2017.

Quim Torra anklagas för att ha vägrat att ta bort separatistiska symboler från offentliga byggnader inför Spaniens parlamentsval i april. De nationella myndigheterna reagerade särskilt på en banderoll utanför regionregeringens högkvarter med texten ”Frihet för politiska fångar och landsförvisade” och den symbol i form av ett gult band som signalerar stöd för de dömda katalanska ledarna.

Regionregeringen ignorerade två tidsfrister för att ta ner banderollen, innan man slutligen böjde sig för kravet efter hot om ett polisingripande.

Krisen i Katalonien har dominerat Spaniens politiska debatt under lång tid. Inför valet tidigare i november skärpte flera av de nationella partierna sin ton gentemot separatisterna. Längst gick högerradikala Vox, som bland annat krävde att Torra ska fängslas. Partiet gick starkt fram i valet och är nu Spaniens tredje största.