Intro

Hej och välkomna till dagens Syre!

Denna mörka novembermåndag kan ni läsa om utsläpp av farliga PFAS-ämnen som förorenat grundvattnet i Kallinge, nära Försvarsmaktens anläggning F17. SR:s program Kaliber har granskat utsläppen, som enligt vissa röster i programmet  hade kunnat undvikas.

PFAS är en grupp på 3000 olika industriellt framställa kemikalier. Gemensamt för PFAS-familjen är att de olika ämnena är att de är mycket långlivade och vitt spridda i miljön. Många av dem är också giftiga. Försvarsmakten använde brandskum som innehöll giftiga PFAS-ämnen under många, många år. En person som bor i Kallinge, som Kalibers reporter pratat med, berättar om att han är orolig: både han och hans barn har förhöjda värden kemikalier i kroppen. F17 har uppenbarligen gjort fel och inte gjord de uppföljningar som man borde ha gjort – annars skulle inte grundvattnet ha blivit förorenat, menar han.

Brandskummet som använts var sannolikt vad Kemikalieinspektionen kallar för B-skum. B-skum innehåller, till skillnad från A-skum, PFAS-ämnen. B-skummet används för att släcka petroleumbränder och finns bland annat på flygplatser och oljeraffinaderier. De miljöfarliga ämnena i skummet hjälper till att skapa en tunn vattenfilm mellan skummet och bränslet som brinner.

PFAS finns inte bara i brandskum, utan i mycket annat också. Bland annat som impregnering i textilier, en del papper och förpackningar tillverkade för livsmedelsförvaring. Även om fler ämnen i PFAS-familjen blir förbjudna är mycket skada redan gjord, något som den senaste informationen om Försvarsmaktens utsläpp i Blekinge visar. I december 2020 kommer ett globalt förbud på ämnet perfluoroktansyra (PFOA) införas, om än med vissa undantag. PFOA är ett av många ämnen i gruppen PFAS-ämnen.

Vad värre är, rapporterar Ekot, finns det inget krav på att de som producerar dricksvatten i Sverige testar om det innehåller PFAS eller ej. Det är upp till kommunen att avgöra om det är nödvändigt att testa vattnet eller ej. Livsmedelverket rekommenderar starkt att testa vattnet, eftersom gifterna kan ha stora och negativa hälsoeffekter.

Läs också om hur protesterna fortsätter i Hongkong, Liberalernas förslag om att utreda aktiv dödshjälp och om att USA:s största mejeri ansöker om konkurs. En anledning bakom konkursen är att konsumenterna istället vill ha växtbaserade alternativ.

Trevlig läsning!