Radar · Miljö

Föroreningar av dricksvatten pågick i decennium

Brandövningsplatsen, där brandskum med PFAS användes, på F17 i Kallinge.

Utsläpp av miljöfarliga PFAS-ämnen pågick i decennium i samband med Försvarsmaktens brandövningar. Men trots att man känt till att brandsläckningsskummet som användes kunde förorena grundvattnet innan det upptäcktes i Kallinge i Blekinge – fortsatte användningen.

Förhöjda värden av PFAS-ämnen upptäcktes redan 2008 och 2009 på Försvarsmaktens före detta anläggning F14 i Halmstad. De förhöjda värdena uppmättes nära de platser där brandövningar genomförts, rapporterar Ekot efter en granskning av programmet Kaliber.

Trots det undersökte inte Försvarsmakten någon av sina andra brandövningsplatser runt om i Sverige efter upptäckten i Halmstad. Försvarsmakten har nu tagit på sig ansvaret för utsläppen och de förhöjda värdena. Jakob Gille, stabschef på Ledningsstabens Totalförsvarsavdelning, menar att vägledning kan ha saknats vid den här tidpunkten.

– Nej, och jag kan inte svara på vilka direktiv som gavs då. Om jag får våga mig på en försiktig gissning, tror jag att både vi och övriga myndigheter famlade nog efter vägledning vid den tiden, säger han till Kaliber.

År 2011 gjordes en tillsyn på F17 i Blekinge. Efter kontrollen stod det i protokollet att ”Behov finns att provta brandbilar och mark samt grundvatten på grund av tidigare användning av skumsläckmedel innehållande nu förbjudna ämnet PFOS.” Men inga mätningar gjordes och PFAS i dricksvattnet i Kallinge upptäcktes först 2013, efter att Länsstyrelsen hittat föroreningar i Tullinge och Uppsala.

Enligt Tommy Petersson, chef för F17 i Blekinge, har Försvarsmakten följt alla regler och förordningar som finns i samband med övningarna. I ett säkerhetsdatablad från tillverkaren av brandskummet, daterat 2004, som Kaliber har tagit del av står det: ”Vid övning, undvik spridning till ytvatten- och grundvattensystem samt till mark.”

– Man har säkert följt det. Alltså, min bild är ju att vi följde alla regler, alla anvisningar som gällde vid tillfället. Och sen är det ytterst beklagligt att det ändå läckte ut, säger Tommy Petersson.

Herman Afzelius, som bor i området, vet själv hur mycket kemikalier han har i sin egen kropp efter Försvarsmaktens PFAS-utsläpp.

Det är klart man är orolig, säger han till Kaliber. Enligt honom har inte F17 gjort sitt jobb – föroreningarna borde ha upptäckts tidigare.

– Här det ju så uppenbart att F17 inte har gjort sitt jobb. Hade de gjort sitt jobb hade det inte hamnat i grundvattnet i över huvud taget. Det är bedrövligt, säger Herman Afzelius.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV