Radar · Morgonkollen

Dom meddelas i barmhärtighetsdråp

Domen mot en man som åtalas för dråp på sin svårt sjuka fru meddelas vid Ångermanlands tingsrätt.

Den svårt sjuka kvinnan önskade ett avslut på sitt liv. Hennes man har hävdat att han agerade i en nödsituation när han gav henne en dödlig dos morfin. I dag kommer domen mot mannen som åtalats för dråp på sin fru i Kramfors kommun.

Det var i mars i år som kvinnan hittades död i sin bostad i Kramfors kommun. Hennes man, som är i 60-årsåldern, anhölls samma kväll och häktades dagen därpå på sannolika skäl misstänkt för dråp på sin fru.

Enligt åtalet ska mannen ha injicerat kvinnan med en dödlig dos morfin. Mannen har erkänt att han gav sin svårt sjuka fru den dödliga dosen, men nekar till att han gjort sig skyldig till brott.

Kvinnan ska sedan flera år ha varit sjuk och hade själv uttalat att hon önskade ett avslut på sitt liv, enligt åtalet. Hon ska även själv försökt ta sitt liv, samma kväll som gärningen inträffade.

Åklagaren yrkar på två års fängelse, medan mannens advokat Thomas Bodström krävt att han ska frias. I fall som detta, där en svårt sjuk person vill avsluta sitt liv behövs ny praxis, menar han.

– Det här bör bedömas som medhjälp till självmord och då ska man frikännas, sade Bodström till Allehanda när rättegången avslutats.

Domen meddelas idag vid Ångermanlands tingsrätt.