Energi · Bak

Det hände då …

Filmen ”Ben-Hur: En berättelse från Kristi tid” med Charlton Heston hade premiär för 60 år sedan, 1959.

För 60 år sedan, 1959, var det biopremiär för långfilmen ”Ben-Hur: En berättelse från Kristi tid”. Titelrollen spelades av Charlton Heston och historien om juden Ben-Hur och hans barndomsvän Messala, som visade lojalitet med romarna, var från början en roman av General Lew Wallace, utgiven 1880.

För 90 år sedan, 1929, inträffade en jordbävning med epicentrum i Atlanten utanför Newfoundland. Kablar dragna mellan Nordamerika och Europa gick av, vilket gjorde att telegrafförbindelserna skadades. Skalvet orsakade en tsunami som svepte in över kusten och hus i Boston skakade. Ett 30-tal personer omkom. 

För 30 år sedan, 1989, samlades tiotusentals människor i Bulgariens huvudstad Sofia för att kräva politiska reformer. Berlinmurens fall inspirerade till frigörelse i flera östeuropeiska länder. Även i Bulgarien började demokratin få fäste. Kommunismen fortsatte dock att ha stort inflytande.

I dag är det europeiska antibiotikadagen. Den finns till för att öka medvetenheten om hotet som antibiotikaresistens utgör för folkhälsan, på initiativ av EU. 

I dag är det också Adoptionernas Dag och Benbuljongens dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV