Radar · Nyheter

Ingen nåd för terroroffer

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson presenterar tillsättandet av utredning om den framtida svenska migrationspolitiken.

Den ukrainska kvinna som förlorade sitt ena ben i terrorattacken på Drottninggatan 2017 har ansökt om nåd hos regeringen för att slippa utvisas. I dag kom beskedet från regeringssammanträdet: De kommer inte ta upp frågan. Vilket i praktiken betyder att hon inte får stanna. Det finns ingen möjlighet att överklaga ytterligare.

– Mänskligt sett ett svårt beslut. Men juridiskt sett är det ganska glasklart, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Expertbedömning

Advokat Henrik Hoffman, som företräder kvinnan, har hävdat att en skrivning i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, kan användas för att ge kvinnan rätt att stanna i landet genom att ansöka om nåd. Advokaten har också hänvisat till ett rättsfall från 1941 som skulle kunna stödja kvinnans sak.

Så fort ansökan kom in bad Morgan Johansson (S) sina tjänstemän att gå igenom rättsläget för vad som var möjligt.

– Där har vi haft den expertis som finns på justitiedepartementet gällande grundlagsfrågor, migrationsrätt och förvaltningsrätt.

Måste följa lagen

När man gått igenom det rättsliga läget kom man fram till att nåd, som den ser ut i lagstiftningen, inte går att tillämpa för uppehållstillståndsärenden.

– Nådeinstitutet kan bara användas för brottmål och ärenden som är kopplade till brottmål på olika sätt, säger Johansson. Vi kan inte inom lagens ramar ens ta upp frågan och än mindre bevilja den.

Kvinnans advokat Henrik Hoffman menar att det visst finns utrymme i lagen för en sådan åtgärd.

– Men jag tror att det i så fall skulle vara första gången i Sverige som det händer, säger han till DN.