Radar · Nyheter

Dags att storma Area 51?

Myten om Area 51 återspeglar sig överallt i området.

“We will all meet up at the Area 51 Alien Center tourist attraction and coordinate our entry. If we naruto run, we can move faster than their bullets. Lets see them aliens,”

Den som skrivit det kallar sig SmyleeKun och har lyckats ställa till med rejäl oreda på Facebook, och på en massa andra ställen på Internet också med tiden. I ett evenemang (event) på Facebook med titeln ”Storm Area 51, They Can’t Stop All of Us” menar SmyleeKun att det är dags att ta reda på om det finns utomjordingar i anläggningen som med tiden fått mer eller mindre mytiska proportioner. Dags att storma anläggningen.

”Foliehattarnas Eldorado” är ett inte enbart skämtsamt smeknamn för Area 51, en superhemlig militärbas i Mojaveöknen i Nevada i USA. Basen ligger på en slät, uttorkad sjöbotten och är därför perfekt för en flygbas. Under det lika mytomspunna Manhattanprojektet delades trakten in i olika områden – areas på engelska – och området runt militärbasen fick nummer 51.

Hemlighetsmakeriet kring militärbasen och en rejäl dos av önsketänkande ledde till att det snart skapades en avancerad mytologi kring området. Massor av böcker, filmer och artiklar har producerats som antingen försöker vissa att myten är sann eller motsatsen. De allra flesta är av den första kategorin.

”Om vi springer som Naruto så kan vi springa snabbare än deras kulor”

(Naruto är en japansk tecknad figur. Hans sätt att springa har blivit synonymt med den speciella stil som japanska tecknare använder när de avbildar figurer som springer.)

Subkulturen som växte fram säger att basen används för att hemlighålla olika projekt som involverar utomjordingar. Där ska finnas UFO:n som kraschlandat och utomjordingar som dött eller tagits till fånga. En del rykten säger också att USA:s myndigheter också samarbetar med varelser från andra planeter om att bygga upp något som mest liknar en interplanetarisk flygplats. En bas för möten och utbyten mellan människor och främmande intelligenta varelser.

Det man kan konstatera är att det är sällan som så stora hemligheter lyckas förbli hemliga någon längre tid. Missnöjda anställda, journalister och de enorma mängderna med ufo-troende borde till slut ha knäckt gåtan, avslöjat myten.

Över en miljon människor tror i alla fall på mytbildningen tillräckligt mycket för att visa intresse på Facebook. Så många har sagt att de är intresserade av att storma området den 20/9. Eller så är det som grundaren av evenemanget påstås ha sagt ett satiriskt skämt.

En representant för USA:s flygvapen, Laura McAndrews, säger hur som helst lätt hotfullt till The Washington post:

– Area 51 är en öppen träningsanläggning. Vi avråder alla från att försöka ta sig in på området där vi tränar amerikanska beväpnade trupper. USA:s flygvapen står alltid redo att försvara Amerika och dess tillgångar.