Radar · Nyheter

Bär- och grönsaksrester blir nyttiga snacks

Bär- och grönsaksrester kan bli hälsosamma snacks.

Stora mängder livsmedel går till spillo vid till exempel tillverkning av juice. Men nu har forskare från Chalmers kommit på en metod som förvandlar dem till nyttiga snacks istället.

Forskningsprojektet Hälsosamma och hållbara snacks på Chalmers utvecklar en metod för att ta tillvara på spill från till exempel frukt-, grönsaks- och spannmålsindustrin. Tanken är att det här ska kunna bidra till en mer hållbar och klimatsmart livsmedelsindustri och samtidigt förse mänskligheten med näringsrika snacks.

Pressrester från till exempel ekologiska blåbär blandas med ekologiskt fullkornsrågmjöl och med hjälp av värme och högt lufttryck, så kallad extrudering, skapas näringsrika snacks. Det är samma metod som används idag för att göra till exempel majskrokar och havrepuffar.

Forskningsprojektet håller på fram till 2020 och om några år beräknas vi kunna knapra på resultatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV