Radar · Integritet

Metoo-profil i Japan vinner rättsfall

Frilansjournalisten Shiori Ito håller en banderoll under en presskonferens på onsdagen, som översätts till "vinner rättsprocessen".

Efter att ha stämt en känd tv profil för våldtäkt– har journalisten Shiori Ito blivit det mest uppmärksammade Metoo-fallet i Japan. Nu har hon vunnit rättsprocessen, rapporterar flera medier.

Det är en domstol i Tokyo som har avgjort det civilrättsliga fallet där journalisten Shiori Ito, stämt sin förre detta kollega, en känd tv-reporter.

Han tvingas nu betala ut runt 27 000 euro till Shiori Ito, för att kompensera mot de psykologiska skador han anses ha åsamkat, rapporterar Deutsche welle

Fallet fick stor uppmärksamhet när anklagelserna blev kända 2017 efter att Shiori Ito bröt tystnaden i boken Black box – hon blev då till en symbol för Metoo rörelsen i landet.

Våldtäkten skedde när Shiori Ito var praktikant på Reuters och tv-reportern erbjöd henne att hjälpa till med arbetssökandet.

Våldtäktslag har setts över

I samband med att hon blev bjuden på en drink, misstänks han ha lagt någon slags drog i drinken – varpå han våldtagit henne.

– När jag återfick medvetandet, hade jag intensiv smärta, jag var i ett hotellrum och han var ovanpå mig. Jag visste vad som hade hänt men kunde inte processa det, säger Shiori Ito, rapporterar Deutsche welle.

Sedan Metoo-debatten fick fart i Japan har våldtäktslagen setts över. Bland annat har straffet skärpts, men innehåller fortfarande krav på att åklagarsidan måste bevisa att offret hotades eller var oförmögen att göra motstånd, enligt Deutsche welle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV