Radar · Politik

Domstol stoppar inte kritiserad lag i Indien

Indiska studenter protesterade mot lagen vid universitetet Osmania i Hyderabad i Indien under tisdagen.

Högsta domstolen i Indien har avslagit ett krav om att stoppa en ny lag baserad på religion som lett till massiva protester i landet. Nya utfrågningar om lagen kommer att hållas i januari.

Lagen gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen och kritiker menar att den är diskriminerande och har vädjat till domstolen att stoppa lagen som de anser saknar stöd i grundlagen.

Nya utfrågningar gällande lagen kommer att hållas 22 januari.
Premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska regering säger att lagens syfte är att skydda minoriteter som hinduer, sikher och kristna i grannländerna Pakistan, Afghanistan och Bangladesh som har muslimsk majoritet.

Motståndarna säger att lagen är ett steg i Modis politiska agenda att marginalisera landets 200 miljoner muslimer.

Tusentals människor har demonstrerat mot lagen i Indien och på vissa platser i Delhi har ett förbud införts mot sammankomster med mer än fyra personer efter våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under tisdagen. Minst 21 personer, varav tolv poliser, skadades.

Protesterna i landet har växt efter att polisen i söndags slog till mot statliga universitet i bland annat Delhi och studenter vittnat om övervåld från polisens sida.

Fakta: Indiens nya medborgarlag

11 december klubbade Indiens parlament igenom en lag som gör det möjligt för fler migranter från landets grannländer att bli indiska medborgare.
Buddhister, kristna, hinduer, jainister, parser och sikher som flytt till Indien från Afghanistan, Bangladesh eller Pakistan före 2015 kommer att kunna få indiskt medborgarskap, men inte muslimer från samma länder.
Den indiska regeringen har argumenterat att dessa länder har muslimsk majoritet och att muslimer därför inte kan vara förföljda minoriteter där.
Andra utsatta grupper – som rohingyer från Myanmar, tamiler från Sri Lanka och tibetaner från Kina – omfattas inte heller.
Källa: Reuters, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV