Intro

Välkommen till dagens Syre

Framåt natten, svensk tid, förväntas den amerikanska kongressens representanthus besluta att bekräfta och överlämna riksrättsprocessen mot Donald Trump till senaten. En majoritet finns redan bland medlemmarna i det som amerikanerna kallar Huset, men det kommer att bli lite knepigare i senaten som har republikansk majoritet. Där krävs det att Demokraterna får med sig rätt många republikaner för att till slut fälla Trump. En del läsare har hört av sig som tycker att det är lite för mycket USA i nyheterna just nu, och jag kan hålla med. Men det är kanske nödvändigt. Det handlar inte bara om USA:s demokrati, utan om en global demokratisk kris.

Det man kämpar mot i USA är samma sak som vi kämpar mot här i Sverige och i massa andra länder. En politikerklass som blivit alltmer arrogant, alltmer maktfullkomlig.

”Plötsligt känns det inte så tryggt längre”, sa moderaten Igor Jonsson nyligen under en debatt i Umeå kommunfullmäktige.  I en intervju med Folkbladet berättar han om en grupp som “inte är så harmlösa som många framställer dem som”, en grupp han beskriver som antidemokratisk och som tillämpar “rena maffiametoderna”. Valdemar Möller berättar mer i sin ledare.

I Iran har tusentals människor arresterats och hotas nu av tortyr och dödsstraff. Minst trehundra personer har mördats av myndigheterna, däribland barn så unga som tolv år.

Politiken verkar inte heller börja ta klimatkrisen på allvar. Det senaste klimatmötet slutade i besvikelse och representanter för makten ägnar sig hellre åt att håna Greta Thunberg och hetsa mot klimataktivister. Men det är inte bara bra för naturen att minska konsumtionen. Nu visar ny forskning från KTH som Hanna Westerlund rapporterar om att köpstopp kan vara bra för själen, om än inte för alla.

Samtidigt drabbar klimatförändringarna människor i olika delar av världen hårt. Haitis miljöminister Joseph Jouthe menar att klimatkrisen kan jämföras med våldsdåd och vädjar till omvärlden om hjälp med att bekämpa dess effekter. För ett land som ligger på en ö, där de allra flesta bor vid kusterna och där många är mycket fattiga blir hotet mot existensen något som blir påtagligt varje dag.

I morgon rapporterar jag från USA. Den som vill se debatten i riksrättsfrågan kan se dem på public service-bolaget PBS hemsida, länken är inte uppe när jag skriver detta men dyker upp på den här sidan när det är dags. ABC News brukar också sända från förhandlingarna.

Ha en fin kväll önskar vi på Syre.