Glöd · Debatt

Den svenska jakten håller på att urarta

En outnyttjad resurs? Naturvårdsverket vill tillåta jakt på fler olika djurarter.

DEBATT Den 25 augusti hade Christina Åkerblad en insändare i Syre  med rubriken Tävling i att döda – vad är det för viltvård? Vi från Jaktkritikerna Västra Götaland vill ytterligare uppmärksamma denna bland allmänheten okända tävling i att döda vilda djur och fåglar samt redogöra för några andra avarter av jakt som förekommer eller väntas införas i Sverige:

1. Den så kallade godsjakten kan handla om att man föder upp 300 000 gräsänder i Sverige för utsättning på våra gods för att ha att skjuta på.

2. Vi har i dag cirka 100 olika fällor samt ett par snaror som är tillåtna att använda i Sverige. Då ingår bland annat fällor för att fånga lodjur. Möjligheten för länsstyrelserna att kontrollera hur fällorna används är minimal.

3. I Sverige har vi en omfattande fågeljakt på drygt ett 30-tal olika arter. Jakten på flygande fåglar är den jakt som medför flest skadskjutningar, men det saknas statistik på omfattningen. Naturvårdsverket verkar inte ha något intresse av att dokumentera omfattningen vad gäller skadskjutning.

4. Det är tillåtet att i Sverige hålla vilda djur i fångenskap för att hundar ska kunna tränas att jaga dem, bland annat grävling och vildsvin. De kan utsättas för ett antal hundar under en enda dag.
Mer tvivelaktiga jaktformer verkar vara på väg!

5. Naturvårdsverket föreslog förra året att det skulle bli tillåtet att jaga följande åtta djurarter med pilbåge i Sverige: bisam, bäver, grävling, hare, mårdhund, rådjur, räv samt tvättbjörn. Kritik från Jordbruksverket och SLU medförde att man inte då tog beslut utan att man fortsätter utreda för att se om man kan få till stånd sådan jakt.

6. Naturvårdsverket har en annan stor utredning på gång, som handlar om nya jakttider. Där ligger bland annat ett förslag att det åter ska bli tillåtet att jaga ekorre och hermelin. Ett argument är att det är en icke utnyttjad resurs.

Vi jaktkritiker är helt emot allt dödande för nöjes skull!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV