Radar · Nyheter

Stora skillnader i levnadsförhållanden mellan svenskfödda och invandrade

Fyra av tio utrikesfödda har under senaste året varken haft tillgång till ett lantställe eller rest på minst en veckas semester.

Fem gånger så många utrikes födda som svenskfödda har haft ekonomiska problem under senaste året, enligt ny statistik från SCB.

Idag 17 oktober är det FN:s internationella dag för att utrota fattigdom. I samband med det publicerar Statistiska centralbyrån sin senaste undersökning av levnadsförhållanden, med EU-statistik om fattigdom och social utestängning (EU Statistics on Income and Living Conditions).

Statistiken visar att Sveriges befolkning i genomsnitt har lägre nivå av materiell fattigdom än resten av EU, 2 procent mot unionens snitt på 6 procent. Men skillnaderna inom landet är stora.

45 procent av alla utrikes födda saknar marginal för att klara en oväntad utgift på 12 000 kronor. Motsvarande siffra för personer med svensk bakgrund är 14 procent.

I undersökningen uppger drygt 10 procent av utrikes födda att de under senaste året har haft ekonomiska problem, mot dryga 2 procent bland personer med bakgrund i Sverige.

”Ekonomiska problem” innebär i detta fall att personen har svarat att de kommit efter med betalning av till exempel hyra eller andra räkningar.

När det gäller fritid svarar ungefär dubbelt så många utlandsfödda som svenskfödda med svenskfödda föräldrar att de varken har tillgång till fritidshus eller åkt på semester under senaste året (39 respektive 21 procent).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV