Radar · Politik

Professor chockad över Trumps brev: ”bisarrt”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump, under G20-mötet i Osaka i Japan i somras.

”Var inte en hårding. Var inte en dåre!” Tonen i USA:s president Donald Trumps brev till den turkiske presidenten Erdogan hör inte till vanligheterna vid diplomatisk kommunikation.

– Det är det mest bisarra jag har sett någon gång faktiskt, säger Christer Jönsson, professor i statsvetenskap.

Brevet, daterat den 9 oktober då den turkiska militäroffensiven i Syrien inleddes, blev offentligt under onsdagskvällen – och innehåller bland annat direkta hot om att USA kan förstöra Turkiets ekonomi om länderna inte kan nå en ”bra överenskommelse” (good deal) tillsammans.

"Kontraproduktivt"

– Han vill ju alltid förmedla bilden av sig själv som en tuff förhandlare. Men visste han något om förhandling skulle han förstå att det som sällan lyckas är hot, det är kontraproduktivt, säger Christer Jönsson, professor emeritus i statsvetenskap vid Lunds universitet, som forskar om diplomati och diplomaternas språk.

”Historien kommer att behandla dig väl om du får detta gjort på det rätta och humana sättet. Får du inte bra saker att ske kommer historien för alltid att se på dig som djävulen”, skriver bland annat Trump i brevet till den turkiske presidenten.

Christer Jönsson har nästan svårt att formulera sig på ett samlat sätt efter att ha tagit del av innehållet i brevet, men konstaterar i alla fall att Trump inte har ett språk som lämpar sig för kommunikation mellan statsmän.

– Sådana här rättframma hot, på nästan sandlådenivå, det förekommer ju inte i diplomatisk korrespondens. Jag är inget fan av Erdogan, men jag kan förstå om han blir fly förbannad om han får ett sånt här brev, säger han.

Testar gränser

Donald Trump fortsätter att testa gränserna för på vilket sätt en statsman kan bete sig, anser Christer Jönsson.

– Det sorgliga är att man alltid har sagt att apparaten fungerar även om han är dåraktig, men uppenbarligen gör den inte det. Detta skulle ha stoppats i varje regeringskansli och utrikesdepartement runtom i världen, det skulle aldrig ha kommit ut. Att det gör det tycker jag är illavarslande.

Fakta: Brevet i sin helhet

Kära herr president:

Låt oss nå en bra överenskommelse! Du vill inte vara ansvarig för slakten på tusentals människor, och jag vill inte vara ansvarig för att förstöra den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra. Jag har redan gett dig ett litet smakprov med anledning av pastor Brunson.

Jag har arbetat hårt för att lösa en del av dina problem. Svik inte världen. Du kan sluta ett bra avtal. General Mazloum är redo att förhandla med dig, och han är redo till eftergifter som de aldrig skulle ha varit tidigare. Jag bifogar här hans brev till mig som jag nyligen mottog.

Historien kommer att behandla dig väl om du får detta gjort på det rätta och humana sättet. Får du inte bra saker att ske kommer historien för alltid att se på dig som djävulen. Var inte en hårding. Var inte en dåre!

Jag ringer dig senare.

Vänliga hälsningar,
Donald Trump
Källa: Vita huset