Radar · Morgonkollen

Polen närmare ett förbud mot sexundervisning

Demonstration i Warszawa mot det nya lagförslaget.

Trots stora protester har polska parlamentets underhus röstat för att ett lagförslag som kan kriminalisera sexualundervisningen i landets skolor ska utredas vidare.

Tusentals demonstranter hade på onsdagen samlats utanför parlamentet i Warszawa och på flera andra platser i Polen för att förmå underhusets ledamöter att rösta ned förslaget, som om det blir lag kan ge tre års fängelse för undervisning av eller uppmuntran till sexuell aktivitet för minderåriga.

Protesterna stoppade inte det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS), som i helgens val behöll majoriteten i underhuset sejmen.

PIS distanserade sig under valrörelsen från västvärldens liberala värderingar och har riktat udden mot rörelsen som förespråkar jämlikhet för hbtq-personer i Polen. Liknande tongångar har hörts från den katolska kyrkan som partiet har nära band till.

Det nu aktuella förslaget har tagits fram av en kommitté som kallats ”Stoppa pedofili”. Kommittén hävdar att lagen skyddar barn mot ”sexuell förvridning”.
Parlamentarikern Marcin Ociepa, som representerar PIS, tycker att demonstranterna överreagerar.

– Förslaget säger bara att det inte är tillåtet att uppmuntra personer yngre än 15 år att ha sex eller utföra sexuella handlingar, säger han till radiokanalen Tok FM.

Sexualundervisning är inte obligatoriskt i polska skolor, där elever i stället undervisas i hur de ”ska förbereda sig för familjelivet”. De orter som infört sexualundervisning har fått kritik från både katolska kyrkan och PIS.