Radar · Morgonkollen

Marocko: Kungen benådar kvinna för abort

Demonstrationer förra månaden i Rabat i Marocko till stöd för journalisten Hajar Raissouni.

Marockos kung Mohammed VI har benådat journalisten Hajar Raissouni som i september dömdes till ett års fängelse för att ha haft sex utanför äktenskapet och låtit genomföra en abort.

Kvinnans fästman och hennes gynekolog som båda dömdes till fängelsestraff benådades också på onsdagen, liksom en narkosläkare och en sjuksköterska som båda dömts till villkorliga straff.

Enligt ett uttalande från landets justitiedepartement vill kungen med sin gest hjälpa till att ”värna framtiden för paret, som vill bilda familj i enlighet med vårt religiösa och lagliga regelverk, trots det misstag de har begått.”

Den 28-åriga Hajar Raissouni greps i slutet av augusti när hon lämnade en läkarmottagning. Under rättegången förnekade hon att hon genomgått en abort. Raissouni berättade att hon behandlats för invärtes blödningar, något som hennes gynekolog bekräftade.

Åtalet mot Hajar Raissouni ledde till stora protester. Bland annat skrev hundratals kvinnor under ett upprop där de protesterade mot landets abort- och äktenskapslagar som de anser är orättvisa och omoderna.

Raissouni arbetar på tidningen Akhbar Al-Yaoum som har en historia av att vara kritisk mot landets regering.