Radar · Nyheter

Strejk på Amazon i Tyskland

Protesterna har spritt sig också till USA.

Postorderföretaget Amazon har blivit branschens verkliga jätte. Nya och begagnade produkter från företag och privatpersoner säljs över hela världen via företagets nätbutiker, anpassade till olika regionala marknader och kulturer.

I år är det femte året i rad som Amazon genomför sin version av Black Friday, Prime Day. I två dygn lägger man ut nya ”erbjudanden” minst var femte minut. I år har mer än 250 detaljister planerat prissänkningar och företaget menar att årets Prime Day lyser som en gloria på klassiskt marknadsföringsspråk.

Redanåret första  året sålde Amazon varor för runt 10 miljarder kronor och siffran stiger långsamt upp mot det dubbla.

Självklart finns det en baktanke. Meningen med kampanjen är att locka människor till att bli medlemmar i kundklubben Amazon Prime, som kostar ca 1000 kronor per år och förutom specialerbjudanden innebär medlemskapet gratis leverans inom ett dygn av vissa varor.

Missnöjd personal

Trots de stora inkomsterna från kampanjen upplever inte företagets anställda den som särskilt positiv och nu har personalen på företagets anläggningar i Tyskland gått ut i strejk mot dåliga arbetsvillkor och löner.

Under mottot ”Inga fler rabatter på våra inkomster” la personalen ner arbetet i söndags i städerna Werne, Rheinberg, Leipzig, Graben, Koblenz och Bad Hersfeld. En representant för fackföreningen Verdi, Orhan Arkman, säger i ett uttalande att:

– Medan Amazon överöser sina kunder med rabatter på Prime Day kan inte deras anställda leva på sin lön.

Krav ställs på kollektivavtal.

– Löner och villkor kan inte bestämmas som om det är en godsägare som styr, säger Arkman.

Mer än 2000 personer har deltagit i strejken hittills, enligt fackets beräkningar.