Radar · Nyheter

Kampanj mot centrum för djurförsök

Ett stort centrum för djurförsök på till exempel katter, hundar och hästar planeras i Sverige, enligt uppgifter från Djurrättsalliansen. Sveriges lantbruksuniversitet och Karolinska Institutet är några av aktörerna bakom projektet.

Den planerade anläggningen går under namnet SWECCLIM. Det står för svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller. Uppemot 600 djurförsök per år kan bli verklighet här. Verksamheten är tänkt att till största delen bli finansierad med skattemedel.

– Vår målsättning är att se till att SWECCLIM inte blir verklighet, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen  som nu driver kampanjen Stoppa SWECCLIM. 

Han fortsätter i ett pressmeddelande:

– Ett centrum för djurförsök på bland annat hundar, katter, grisar och primater är inte vägen mot en mer etisk värld.

Vetenskapsrådet, som har fått in ansökan, publicerade en opinionsundersökning i april i år om allmänhetens inställning till djurförsök. Den visade bland annat att 73 procent inte skulle acceptera djurförsök på sällskapsdjur som hundar eller katter – alltså det som SWECCLIM bland annat vill använda.

Sveriges lantbruksuniversitet står som samordnare för SWECCLIM och har sökt 90 miljoner hos Vetenskapsrådet som tar beslut i september. Övriga finansiärer och aktörer bakom det här är Uppsala universitet, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Linköpings universitet.