Intro

God eftermiddag!

Sommaren brukar vara händelsefattig, som journalist får man vänja sig vid att nyheterna inte är lika många och lika spännande. Men i år tycker jag att det är mer fart än vanligt.  I en värld med en president som, enligt psykologer, antagligen lider av vanföreställningar på grund av psykisk ohälsa kunde det till och med vara lite mindre spännande ibland. Nu rasar radikala krafter och antirasister mot Trumps grova attack på en handfull amerikanska politiker som han anser höra hemma någon annanstans. Det är trist och skrämmande att en sådan man styr över en försvarsmakt som kan radera ut livet på jorden med en enda order.

I nyheterna i dag berättar vi bland annat om hur skolor i utsatta områden fungerar som trygga hamnar för eleverna och att den kriminalitet som förekommer i utsatta områden inte har någon effekt på skolvärlden.

Arbetare vid Amazons anläggningar i Tyskland strejkar i dagarna för att protestera mot dåliga arbetsvillkor. Man menar att de är de sista som tjänar på Amazons motsvarighet till Black Friday, Prime Day, så medlemmar i företagets kundklubb erbjuds speciella rabatter. Nu vill arbetarna ha kollektivavtal och löner som de kan leva på.

Skogsbruket har lett till att det blir allt fler fågelpar i de svenska skogarna, men det är inte bara en positiv utveckling. Ökningen består till största del av fåglar som klarar lägen som andra fåglar inte klarar. Så kallade generalister som talgoxar och bofinkar tar över från känsligare arter.

Djurrättsalliansen har inlett en kampanj mot SWECCLIM, En forskningsanläggning där man planerar att utföra studier på djur. Ungefär 600 djurförsök är tänkta att utföras. Målsättningen för alliansen är att stoppa centret helt.

I morgon kan du läsa ett längre reportage om nya forskningsrön kring sjukdomen aneroxi. Att anorexi delvis är en ärftlig sjukdom, och inte bara ett psykiatriskt tillstånd, har varit känt sedan tidigare. Däremot har man inte vetat exakt vilka genetiska faktorer som är inblandade. För att få svar har en ny internationell studie, publicerad i Nature Genetics, undersökt arvsmassan hos ett stort antal patienter. Resultaten är spännande och till dels förvånande.

Njut nu av sommarkvällen. Med Syre i mobilen eller läsplatta kan du ta med dig år av artiklar ner till sjön, fotbollsplanen eller på tåget ut i världen. Appen finns på Appstore eller där du brukar hämta appar till Android.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV