Radar · Politik

Malmö kan få urban konsthall

Här hoppas Pärra von Andreasson att en utställningslokal skapas för gatukonst i Malmö.

För tredje året i rad öppnar en enorm hangar upp som konsthall för graffiti i Malmö. Det är gallerinatt i helgen men siktet är inställt på att skapa en permanent konsthall.

– Vi hoppas kunna ge uttryck för den konst som inte har något annat rum, säger Pärra von Andreasson som är med och driver föreningen Centrum för urbankonst till Sydsvenska dagbladet.

Den som besökt gallerinatten i Malmö de senaste åren har kunnat styra färden till industriområdet invid enskifteshagen. Där har väggarna till en enorm hangar täckts av graffitimålningar. 

Ärendet mals inom kommunen

Sedan en tid tillbaka finns också ett initiativ på att göra hangaren till en permanent utställningsplats för gatukonst. Även om det inte skett något avgörande – letar initiativet sig fram i den kommunala byråkratin.

Bland annat ska det ha skickats från tekniska nämnden till kulturnämnden, vars kulturdirektör tycker att idén är ”intressant”.

– Vi för samtal som det heter i byråkratiska termer. Jag tänker att vi behöver hjälpas åt att hitta finansiering och verka som möjliggörare till det här gänget. Vi ska inte kommunalisera detta. Men tänk vad coolt om vi har en konsthall, två konstmuseum och en mötesplats för urbankonst. Den uppställningen vore jätteintressant, säger Pernilla Conde Hellman till Sydsvenska dagbladet.

Tidningen rapporterar också att det kommunala bostadsbolaget MKB som äger kvarteret innan sommaren skickade in en ansökan om detaljplaneändring.

– Vi vill ha blandad bebyggelse i området med bostäder, lokaler och service. Vi ser positivt på verksamheterna som är i området och Centrum för urban konsts verksamhet i graffitihallen. Det ger liv åt vårt område, men vi vet inte exakt hur det kommer att se ut i framtiden, säger Carina Nyholm som är MKB:s projektchef för Kvarteret Kampen.